FT: Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές εμβολίων για την Covid-19 στην ΕΕ

FT: Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές εμβολίων για την Covid-19 στην ΕΕ

Η Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου Covid-19 στα 19,50 ευρώ έναντι 15,50 ευρώ και η Moderna  σε 21,50 ευρώ από 19 ευρώ στις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας που είχαν με την ΕΕ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι οποία επικαλείται τμήματα των συμβολαίων που ήρθαν σε γνώση της.

Η ενέργεια αυτή των εταιρειών αναμένεται να τους αποφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα φέτος καθώς υπογράφουν νέες συμφωνίες με χώρες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για πιθανές αναμνηστικές δόσεις (3η δόση) ενόψει της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, σημειώνεται στο δημοσίευμα 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι όροι των συμφωνιών, που πραγματοποιήθηκαν φέτος για συνολικά έως και 2,1 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το 2023, επαναδιαπραγματεύθηκαν αφού τα δεδομένα της δοκιμής φάσης 3 έδειξαν ότι τα εμβόλια αγγελιοφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος είχαν υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας από τα φθηνότερα πλάνα που αναπτύχθηκαν από την Oxford/AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Για την Moderna διευκρινίζει ότι η νέα τιμή είναι χαμηλότερη από προηγούμενα συμφωνηθέντα που άγγιζε τα 24 ευρώ, καθώς η παραγγελία έχει αυξηθεί.

«Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ισχύ τους στην αγορά και χρησιμοποίησαν τη «συνήθη φαρμακευτική ρητορική. . . Τα εμβόλια λειτουργούν και έτσι αύξησαν την "αξία"», αναφέρουν οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΕ πρόκειται να επιτύχει έναν στόχο πλήρους εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τον Μάιο, η ΕΕ δήλωσε ότι αναμένει να έχει λάβει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοποιούς.