«Πως χτυπήθηκε το Boeing - To περάσαμε για πύραυλο»
Φρουροί της Επανάστασης

«Πως χτυπήθηκε το Boeing - To περάσαμε για πύραυλο»

Σε επίσημη παραδοχή ότι το ουκρανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο προχώρησε ο επικεφαλής της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος», δήλωσε ο επικεφαλής μεραρχίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.



Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. «Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Χατζιζαντέχ, περιγράφοντας το πώς καταρρίφθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν.

Νωρίτερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενημερώθηκε για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους «λόγω ανθρώπινου λάθους» χθες Παρασκευή και δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως έπειτα από συνάντηση που είχε με το συμβούλιο ασφλείας της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο Fars στο Twitter.

Εξάλλου ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να διορθώσουν οποιαδήποτε «αμέλεια» οδήγησε στο τραγικό συμβάν. Κάλεσε επίσης τον ιρανικό στρατό να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο «ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ενός αντίστοιχου δυστυχήματος».

Το Ιράν λυπάται «βαθιά» για τη συντριβή, «μία μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Η εσωτερική έρευνα των ενόπλων δυνάμεων κατέληξε δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από λάθος προκάλεσαν τη συντριβή του ουρανικού αεροσκάφους και τον θάνατο 176 αθώων», έγραψε στο Twitter ο Ροχανί.

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε «τη λύπη, τη συγγνώμη και τα συλλυπητήριά του», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον φέρει μερίδιο της ευθύνης για την τραγωδία λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. 

Ukraine International Airlines: Δεν λάβαμε προειδοποίηση για πιθανή απειλή από την Τεχεράνη

Η αεροπορική εταιρεία Ukraine International Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για πιθανή απειλή από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης προτού απογειωθεί. 

Σε ενημέρωση του Τύπου από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της, η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε αλλάξει πορεία λέγοντας ότι οι ιρανικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κλείσει το αεροδρόμιο.