7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Φον ντερ Λάιεν - AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

Φον ντερ Λάιεν - AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, που αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα, όπως αναφέρει Αssociated Press και το RTΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Γαλλία αντέδρασε έντονα την περασμένη εβδομάδα όταν οι τρεις αγγλόφωνοι σύμμαχοι αποκάλυψαν το σύμφωνο AUSUK, το οποίο προβλέπει την Ουάσιγκτον να προμηθεύει την Αυστραλία με πυρηνικά υποβρύχια. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Γαλλία «μαχαιρώθηκε από την πλάτη» από το σύμφωνο και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλέμεντ Μπόουν ανέφερε ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-Αυστραλίας.

Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρέσβεις του από την Καμπέρα και την Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόσθεσαν το θέμα στη συνάντησή τους αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.