Φόβοι για αναζωπύρωση του κορονοϊού σε Κίνα και Ν. Κορέα - «Καμπανάκι» στη Γερμανία

Φόβοι για αναζωπύρωση του κορονοϊού σε Κίνα και Ν. Κορέα - «Καμπανάκι» στη Γερμανία

Νέα κρούσματα κορoνοϊού ανέφερε ξανά η Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην κεντρική Κίνα, για πρώτη φορά μετά την άρση της καραντίνας στις αρχές Απριλίου την ώρα που ανησυχία επικρατεί στη Νότια Κορέα όσο και τη Γερμανία. 

Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για 17 νέα κρούσματα Covid-19 στην ηπειρωτική χώρα, τα επτά «εισαγόμενα», αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από την 28η Απριλίου.

Τα πέντε εξ αυτών των κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Ουχάν, σε μία συγκεκριμένη περιοχή και συνδέθηκαν με ένα κρούσμα το οποίο αναφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα. 

Νέα αύξηση των κρουσμάτων κατέγραψε και η Νότια Κορέα, στην οποία το Σαββατοκύριακο στη πρωτεύουσα Σεούλ, στη γειτονική επαρχία Κιόνγκι και στην κοντινή πόλη Ιντσόν δόθηκαν εντολές να κλείσουν τα κλαμπ και τα μπαρ, καθώς οι αρχές φοβούνται δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

Τοπικοί αξιωματούχοι στη Σεούλ δήλωσαν ότι έχουν έναν κατάλογο περίπου 1.500 ατόμων που επισκέφθηκαν τα κλαμπ στα οποία παρουσιάστηκαν κρούσματα της covid-19, ενώ κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και σε άλλες πόλεις τις οποίες επισκέφθηκαν ή στις οποίες ζουν οι ασθενείς.

Οι αρχές έχουν ζητήσει από όποιον επισκέφθηκε τα κλαμπ αυτά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες και να υποβληθεί σε τεστ.

Η Νότια Κορέα η οποία αποτελούσε τον Φεβρουάριο μια από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στον κόσμο, αλλά στην πορεία αποτέλεσε πρότυπο στον αγώνα κατά της πανδημίας, κυρίως λόγω της εντατικής διενέργειας διαγνωστικών τεστ.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που έχει τεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά την διαδικασία άρσης των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού.

Στα Σόνεμπεργκ της νότιας Θουριγγίας καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από 150 νέα κρούσματα, με επίκεντρο το νοσοκομείο της περιοχής, όπου έχουν μολυνθεί και μέλη του προσωπικού. 

Τουλάχιστον 205 είναι τα νέα κρούσματα και στο Κόεσφελντ της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, με την έξαρση του κορονοϊού να ξεκινά από εργοστάσιο επεξεργασία κρέατος στην περιοχή. 

Το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε ότι ο επιδημιολογικός δείκτης R0 του κορονοϊού έχει φθάσει στο 1,13, από 0,65 που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη. Οι Αρχές έχουν κατ' επανάληψη τονίσει ότι προκειμένου να θεωρηθεί ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο, ο συγκεκριμένος δείκτης πρέπει να βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1,0.