Φάουτσι: Καμία σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων η συζήτηση για τρίτη δόση

Φάουτσι: Καμία σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων η συζήτηση για τρίτη δόση

Ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε στο CNBC ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων είναι προς το παρόν περιττές χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά τα σκευάσματα κατά της Covid-19.

«Η συζήτηση σχετικά με τα ενισχυτικά εμβόλια είναι μια προετοιμασία εκ μέρους των [φαρμακευτικών] εταιρειών μαζί με το NIH και το CDC και άλλους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που μπορεί να χρειαστεί ενισχυτική δόση», υπογράμμισε ο Φάουτσι.

«Αλλά όταν αυτό μεταφράζεται ότι όλοι θα πάρουν ενισχυτική δόση, αυτό δεν είναι σωστό. Ακόμα δεν έχουμε εμβολιάσει αρκετούς ανθρώπους στην πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η συζήτηση γύρω από τις ενισχυτικές δόσεις «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής συμβούλου του Λευκού Οίκου για την πανδημία έρχονται την ώρα που εκπρόσωποι της Pfizer συναντήθηκαν με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους υγείας για να υποστηρίξουν την πιθανή ανάγκη για ενισχυτικά εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία ετοιμάζεται να ζητήσει άδεια στις ΗΠΑ για μια τρίτη δόση του εμβολίου της.

Η Pfizer ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναπτύσσει επίσης ένα ενισχυτικό εμβόλιο για την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης "Δ" -πλέον, το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ- δηλώνοντας ότι έχει αρχίσει να βλέπει εξασθένηση της ανοσίας που παρέχει το εμβόλιο δύο δόσεων που ανέπτυξε μαζί με την BioNTech.