Έσπασε το «φράγμα» των 8 λιρών ανά δολάριο η τουρκική λίρα

Έσπασε το «φράγμα» των 8 λιρών ανά δολάριο η τουρκική λίρα

Μαζικό σφυροκόπημα δέχονται τουρκική λίρα και τουρκικές μετοχές στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία το ψυχολογικό όριο των 8 λιρών/δολάριο με την αβεβαιότητα να εκτινάσσεται στα ύψη.

Ένα δολάριο ανταλλάσσεται πλέον για 8,0842 τουρκικές λίρες, ενώ ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημειώνει πτώση άνω του 2%.

«Μη διστάσετε να επιβάλετε κυρώσεις» είναι το μήνυμα που έστειλε την Κυριακή στις ΗΠΑ ο Ερντογάν μετά τις αμερικανικές απειλές στον απόηχο της δοκιμής των S-400 από την Τουρκία. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Πενταγώνου μέσω της οποίας οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη δοκιμή του αμυντικού συστήματος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα στο 2020 εν μέρει εξαιτίας των ανησυχιών για την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.