Ερντογάν: Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν αλλάζουμε στάση για τους S-400

Ερντογάν: Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν αλλάζουμε στάση για τους S-400

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι είπε στον ομόλογο του ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της χώρας του για τους S-400.

Μιλώντας σε ρεπόρτερ σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σύμφωνα με το TRT ότι «Ξεκαθάρισα στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η στάση μας για τους S-400 δεν θα αλλάξει. Η χώρα έκανε το καθήκον της στο ζήτημα των μαχητικών F-35».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μετέφερε «ξεκάθαρα» την άποψη της Άγκυρας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι η χώρα του πρόκειται αναλάβει μεγάλες ευθύνες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι στις «εκτεταμένες συνομιλίες» του με τον Μπάιντεν κάλυψαν πολλά ζητήματα όπως τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα. Έκανε επίσης λόγο για μακρόχρονη φιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ κατά τα λεγόμενά του ο Τζο Μπάιντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μετέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο τις πάγιες τουρκικές θέσεις σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, καθώς και την τουρκική ενόχληση για τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δήλωση για το ζήτημα το Στέιτ Ντιπαρτμεντ ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του ότι «Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει.Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».