Εγκαινιάστηκε ο αγωγός TurkStream - «Καρφί» Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Κύπρο

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 17:37
-A +A
Εγκαινιάστηκε ο αγωγός TurkStream - «Καρφί» Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Κύπρο

Την ολοκλήρωση μιας σημαντικής φάσης στην κατασκευή του αγωγού TurkStream που συνδέει Ρωσία και Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας γιόρτασαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

Στη διάρκεια τελετής, που έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν μέσω βιντεοσύνδεσης την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού «TurkStream» ή «Turkish Stream».

«Ο TurkStream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Εισερχόμαστε στην τελευταία φάση αυτού του ιστορικού προγράμματος», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για να προσθέσει σε σχέση με τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο πως «οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο βάσει των δικών τους συνθηκών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η πίεση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Ο TurkStream «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ' έναν σημαντικό (ενεργειακό) κόμβο», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως ο αγωγός αερίου θα γίνει ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Μετά τις κοινές δηλώσεις Ερντογάν-Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο. Έκανε αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Μετά τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Συρία, και η πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Σημειώνεται πως αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σχολιάζουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

Οι υποδομές του TurkSteam

Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία. Πριν ανοίξουν οι βάνες, δεν απομένει πλέον να κατασκευαστεί παρά το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2019.

Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όπου επικρατεί αστάθεια.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Με πληροφορίες και βίντεο από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: ΑP

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα