Έρευνα: Κίνδυνος σταδιακής απώλειας όρασης λόγω ρύπανσης του αέρα

Έρευνα: Κίνδυνος σταδιακής απώλειας όρασης λόγω ρύπανσης του αέρα

Η ρύπανση του αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, όπως αποκαλύπτει για πρώτη φορά μία νέα μεγάλη και μακρόχρονη βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα πρόβλημα υγείας στα ουκ ολίγα που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα, όπως οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

   Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης στους ανθρώπους άνω των 50 ετών στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι πάσχοντες, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς, αναμένεται να φθάσουν τα 300 εκατομμύρια το 2040. Οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν, πέρα από την ηλικία, το κάπνισμα και το γενετικό υπόβαθρο.

   Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Μπαλάσκας), με επικεφαλής τον δρα Πολ Φόστερ του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό οφθαλμολογικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology», ανέλυσαν στοιχεία για 52.602 άτομα 40 έως 69 ετών, εκ των οποίων 1.286 είχαν διαγνωσθεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

   Στη συνέχεια έγινε συσχέτιση με τα επίπεδα έκθεσης καθενός ανθρώπου σε μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) και οξείδια του αζώτου στον αέρα, ανάλογα με την περιοχή διαμονής τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν εκτεθεί για χρόνια σε μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

   Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η ρύπανση προκαλεί οξειδωτικό στρες ή φλεγμονή στον οργανισμό, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για τα μάτια. Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους από άλλη έρευνα, έτσι ώστε η ρύπανση του αέρα να καθιερωθεί ως σημαντικός περιβαλλοντικός παράγων κινδύνου για την εν λόγω πάθηση των ματιών.