Έρευνα: 9 στους 10 αναρρώσαντες από Covid-19 επηρεάζονται μακροχρόνια

Έρευνα: 9 στους 10 αναρρώσαντες από Covid-19 επηρεάζονται μακροχρόνια

Εννέα στους δέκα ασθενείς με κορονοϊό ανέφεραν ότι συνέχισαν να βιώνουν παρενέργειες όπως κούραση, ψυχολογικές συνέπειες και απώλεια όσφρησης και γεύσης αφού είχαν αναρρώσει από την ασθένεια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας στη Νότια Κορέα.

Η έρευνα έρχεται τη στιγμή που ο παγκόσμιος απολογισμός θανάτων από Covid-19 ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, και η πανδημία έχει προκαλέσει καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία, έχει υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας και έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας.

Από τους 965 αναρρώσαντες από Covid-19 που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι 879, ή το 91,1% απάντησαν ότι παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα συνέπεια της ασθένειας, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα ήταν η κούραση, που εμφανίζεται στο 26,2% των ερωτηθέντων, και ακολουθεί η δυσκολία συγκέντρωσης, με 24,6%.

Άλλες επιπτώσεις περιλαμβάνουν ψυχολογικές ή διανοητικές δυσκολίες, καθώς και την απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Η Νότια Κορέα ετοιμάζει και μία ακόμα, ξεχωριστή μελέτη σε συνεργασία με 16 ιατρικούς οργανισμούς σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της ασθένειας μέσω λεπτομερούς ανάλυσης που περιλαμβάνει αξονικές τομογραφίες σε αναρρώσαντες ασθενείς το επόμενο έτος, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.