Επιστρέφουν μέσω του... SDF και των Κούρδων στην Συρία, οι Αμερικανοί

Επιστρέφουν μέσω του... SDF και των Κούρδων στην Συρία, οι Αμερικανοί

Με ένα «πισώπλατο» κτύπημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει το δικό του μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας ουσιαστικά στο βρώμικο παιγνίδι της Άγκυρας στην Συρία (και όχι μόνον) με την βοήθεια και την σύμπραξη της Ρωσίας. 

Όπως αποκαλύφθηκε στην διάρκεια της κατάθεσης του Μ.Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατόπιν παρέμβασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία υπέγραψε συμφωνία εκσυγχρονισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην βορειοανατολική Συρία με το SDF, την οργάνωση η οποία στηρίζεται στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις και την οποία θεωρεί η Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση. 

Την συμφωνία κατήγγειλε χθες η Δαμασκός, κάνοντας λόγο για "κλοπή" και για "επίθεση στην κυριαρχία της χώρας". Σε ανακοίνωση του, το υπ. Εξωτερικών της χώρας μιλά για "εχθρική αμερικανική προσέγγιση στην Συρία", κάνει λόγο για "κλοπή του πλούτου του συριακού λαού", καθώς επίσης για "παρεμπόδιση των προσπαθειών του κράτους για ανοικοδόμηση" και υποστηρίζει ότι "αυτή η συμφωνία είναι άκυρη και στερείται νομικής βάσης". 

Είχε προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη κατά την κατάθεση του κ .Πομπέο, η αποκάλυψη από τον ισχυρότερο ίσως ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, τον Λίντσεϊ Γκράχαμ, ότι ο ίδιος είχε συνομιλήσει με τον κούρδο στρατηγό Μαζλούμ ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι αμερικανική εταιρία υπέγραψε την συμφωνία με το SDF που ελέγχει όλη την Βορειοανατολική Συρία και σχεδόν όλες τις μεγάλες πετρελαιοπηγές της χώρας. Για τον Μαζλούμ,που θεωρείται τρομοκράτης από την Τουρκία,  είχε προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, καθώς, ενώ βρισκόταν για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, η Άγκυρα αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν  έκαναν δημόσιες δηλώσεις ζητώντας την έκδοση του στην Τουρκία. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όχι μόνο επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή αλλά δήλωσε ότι το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  είχε εργασθεί παρασκηνιακά για να βοηθήσει στην υπογραφή της αυτής της συμφωνίας. «Είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε όλους στην Βορειοανατολική Συρία. Η συμφωνία για να κλειστεί χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο από όσο πιστεύαμε, αλλά είναι ισχυρή και τώρα είμαστε στην φάση της εφαρμογής της» δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας ο κ.Πομπέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πετρελαϊκή εταιρία που υπέγραψε την Συμφωνία είναι η Delta Crescent Energy LLC με έδρα το Delaware των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με εκπρόσωπο της έχει λάβει και την ειδική άδεια που απαιτείται (OFAC) από τις αμερικανικές Αρχές προκειμένου να  λειτουργήσει στην Συρία .

Πριν από τον πόλεμο η Συρία παρήγαγε 380.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα ενώ τώρα η παραγωγή έχει πέσει σχεδόν στα 60.000 βαρέλια τα οποία καταλήγουν σε αυτοσχέδια διυλιστήρια και μεταφέρονται μέσω παλαιών αγωγών που παρουσιάζουν τεράστιες διαρροές οι οποίες προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι Κούρδοι ελέγχουν τα κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή του Rmelain κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ αλλά και τα κοιτάσματα Al Omar νοτιότερα στην επαρχία Deir Ezzor.

Η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπαρτμεντ και του Πενταγώνου ποτέ δεν «χώνεψε» την προσβλητική για τις ΗΠΑ απόφαση του Ντ. Τραμπ για αποχώρηση από την Συρία, με την εγκατάλειψη στην τύχη τους των πιο πιστών συμμάχων των Αμερικάνων, των Κούρδων του SDF, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην Άγκυρα να επιχειρήσει την εξόντωση των Κούρδων και να επιβάλλει ζώνη  τουρκικής επιρροής στην περιοχή υπό την ..αιγίδα της  Ρωσίας. 

Η συμφωνία της αμερικανικής εταιρίας με το SDF θα προκαλέσει οργή στην Τουρκία η οποία θέλει να βάλει στο χέρι τα πετρέλαια αλλά κυρίως θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο, στην μεταπολεμική Συρία μεγάλες περιοχές στα τουρκοσυριακά σύνορα να είναι υπό τον έλεγχο αυτών που η ίδια θεωρεί τρομοκράτες, αλλά όπως φαίνεται απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης  κορυφαίων παραγόντων και θεσμών της Ουάσιγκτον .