Επιείκεια ζητούν οι δικηγόροι του Πολ Μάναφορτ

Επιείκεια ζητούν οι δικηγόροι του Πολ Μάναφορτ

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ υποστήριξαν σε έγραφα που κατέθεσαν αργά χθες το βράδυ στο δικαστήριο ότι στον πελάτη τους πρέπει να επιβληθεί μία ποινή φυλάκισης “ουσιαστικά μικρότερη από την ανώτερη ποινή” για τα εγκλήματα για τα οποία παραδέχτηκε την ενοχή του το 2018, μεταδίδει το ABC News.

“Η υπόθεση αυτή δεν σχετίζεται με δολοφονία, καρτέλ ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, χρηματιστηριακή απάτη ή την κατάρρευση της Enron,” υποστήριξε η ομάδα νομικής υπεράσπισης του Μάναφορτ, στο υπόμνημα που κατέθεσε για την επιβολή ποινής στον πελάτη της.

“Ο κ. Μάναφορτ δεν αμφισβητεί την ενοχή του, αλλά οι παράγοντες αυτοί δεν επιβάλλουν την επιβολή μιας μεγάλης ποινής φυλάκισης, στην υπόθεση αυτή.”

Ο Μάναφορτ παραδέχτηκε την ενοχή του για δύο κατηγορίες διάπραξης κατασκοπείας το 2018, σε μία υπόθεση που χειρίστηκε ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, στο πλαίσιο της έρευνας του για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι δικηγόροι ζήτησαν την επιείκεια του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, επικαλούμενοι την ηλικία, αλλά και την φυσική κατάσταση του πελάτη τους.

Η ανακοίνωση της ποινής αναμένεται τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον.

“Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μάναφορτ υποβαθμίζει την κατάσταση της υγείας του, για την οικογένειά του, αλλά και τους φίλους του, η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος δεν είναι ο υγιής άνθρωπος που ήταν πριν από τον εγκλεισμό του στις φυλακές,” έγραψαν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι.

“Σε σχέση με την ηλικία του, αλλά και τους λόγους υγείας, μία σημαντική επιπρόσθετη περίοδος φυλάκισης, είναι πιθανό ότι θα αντιστοιχεί σε ισόβια φυλάκιση, για κάποιον που είναι κατηγορούμενος για πρώτη φορά,” επεσήμαναν οι ίδιοι.

Η ομάδα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ κάλεσε το Σάββατο τον αμερικανό δικαστή να μην επιδείξει επιείκεια στην ετυμηγορία του για τον Πολ Μάναφορτ για τις δύο κατηγορίες συνωμοσίας για τις οποίες έχει ομολογήσει την ενοχή του πέρυσι, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με τους εισαγγελείς, συμφωνία την οποία στην συνέχεια παραβίασε. Ο Πολ Μάναφορτ παραβίασε τον νόμο «επανειλημμένως και αναίσχυντα», αναφέρεται στην σύσταση προς τον δικαστή.

Η σύσταση του επιτελείου του Ρόμπερτ Μάλερ, που ερευνά τον ρόλο της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία του 2016 και αν το επιτελείο του Τραμπ συνεργάσθηκε με την Μόσχα, προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αυξάνει τις πιθανότητες ο Μάναφορτ να περάσει το λοιπόν του βίου του στην φυλακή.

Η ομάδα του Ρόμπερτ Μάλερ χαρακτηρίζει τον Πολ Μάναφορτ «σκληρό» εγκληματία που κινδυνεύει να επαναλάβει την εγκληματική του δράση αν αποφυλακισθεί.

«Για περισσότερο από δέκα χρόνια, ο Μάναφορτ επανειλημμένως και αναίσχυντα παραβίασε τον νόμο», αναφέρει η ομάδα Μάλερ σε μνημόνιο που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

«Οι εγκληματικές του πράξεις ήσαν θρασείες, ορισμένες διαπράχθηκαν όταν βρισκόταν στο προσκήνιο ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, και ορισμένες αργότερα, όταν βρισκόταν έξω με εγγύηση από αυτό το Δικαστήριο».

Οι εισαγγελείς του Μάλερ περιέγραψαν την έκταση, αλλά και την σοβαρότητα των “αναίσχυντων” εγκλημάτων του Πολ Μάναφορτ και η ποινή που πρέπει να του επιβληθεί, πρέπει να αντανακλά “την σοβαρότητα της συμπεριφοράς του.”

Τα επαναλαμβανόμενα ψέματα του Μάναφορτ αντανακλούν μία “σκληρή προσήλωση στα εγκλήματα και την απουσία μεταμέλειας,” σημείωσαν στο μνομόνιο που κατέθεσαν οι εισαγγελείς.

Το γραφείο του Μάλερ έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του 69χρονου Μάναφορτ σε ξεχωριστές υποθέσεις στην Βιρτζίνια και στην Ουάσινγκτον για την διάπραξη φορολογικών εγκλημάτων, συνωμοσίας, αλλά και την προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων.

Ο κατηγορούμενος Μάναφορτ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 10 ετών από το δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, αλλά και με ποινή φυλάκισης άνω των 25 ετών από την καταδίκη του στην Βιρτζίνια, σύμφωνα με τα ανώτερα προβλεπόμενα όρια ποινών φυλάκισης.

Η ομάδα νομικής υπεράσπισης του Μάναφορτ υποστήριξε ότι η ποινή του στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον τρέχει παράλληλα με την οποιαδήποτε ποινή θα του επιβληθεί στην υπόθεση του που εκδικάστηκε στην Βιρτζίνια.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, τον Αύγουστο 2016, οι επιχειρηματικές σχέσεις του Μάναφορτ με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, αναδείχτηκαν σε ουσιαστικές διαστάσεις της έρευνας του Μάλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ