Έπεσαν οι υπογραφές της α' φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

Έπεσαν οι υπογραφές της α' φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, λίγα λεπτά πριν την υπογράψει, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ο οποίος υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής της Κίνας.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

Από τη συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί η εκλογική βάση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ιδίως οι αγρότες και οι βιομηχανίες, που ήταν τα παράπλευρα θύματα του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 94 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα στο σύνολό της. Αυτές οι επιπρόσθετες αγορές αυτές βασίζονται στο επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Βασικός στόχος είναι να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, που ήταν μια από τις απαιτήσει τους Λευκού Οίκου. Αναλυτικά, η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισεκ. δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισεκ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας, 37,9 δισεκ. στις υπηρεσίες και 32 δισεκ. σε προϊόντα του αγροτικού τομέα.

Στα προϊόντα που δεσμεύτηκαν να αγοράσουν οι Κινέζοι από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται βαριά μηχανήματα, φαρμακευτικά είδη, αυτοκίνητα, σίδηρος και χάλυβας αλλά επίσης και κρέας, δημητριακά και βαμβάκι.

Βάση της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα μειώσει κατά το ήμισυ –στο 7,5% από 15%- τους δασμούς που επέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 120 δισ. δολαρίων, διατηρεί όμως τους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. δολαρίων. 

AP Photo/Evan Vucci