Εντείνεται η ανησυχία για την ενέργεια - Gazprom: Μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο οι ροές αερίου μέσω Ουκρανίας

Εντείνεται η ανησυχία για την ενέργεια - Gazprom: Μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο οι ροές αερίου μέσω Ουκρανίας

Κατά το ένα τέταρτο μειώθηκαν σήμερα οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters, καθώς το Κίεβο διέκοψε τη χρήση μιας σημαντικής οδού διαμετακόμισης, του σημείου διέλευσης Sokhranivka, επικαλούμενο λόγους «ανωτέρας βίας». Ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του σημείου Sokhranivka διέρχεται από την περιοχή του Λουχάνσκ, μέρος της οποίας έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. 

Όπως αναφέρει το Reuters, η Gazprom η οποία έχει μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δήλωσε ότι εξακολουθούσε να αποστέλλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αλλά οι όγκοι ήταν 72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την Τετάρτη, από 95,8 mcm την Τρίτη.

Η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του σημείου διέλευσης Sokhranivka. Όπως ανέφερε ο διαχειριστής, κήρυξε «ανωτέρα βία», μια ρήτρα που επικαλείται μια επιχείρηση πλήττεται από κάτι πέρα ​​από τον έλεγχό της, και θα εκτρέψει τις παραδόσεις για την Ευρώπη σε μια άλλη διαδρομή, το σημείο εισόδου Sudzha, το μεγαλύτερο από τα δύο σημεία διέλευσης της Ουκρανίας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του σημείου Sokhranivka διέρχεται από την περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μέρος της οποίας έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Sudzha βρίσκεται πιο βορειοδυτικά.

Η Gazprom ανέφερε την Τρίτη ότι ήταν «τεχνολογικά αδύνατο» να μεταφερθούν όλοι οι όγκοι στη διαδρομή Sudzha, όπως πρότεινε η GTSOU.

Σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία που παρείχε η Gazprom την Τετάρτη υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο η Sudzha.

Ουκρανία: Η Ρωσία θα ευθύνεται για τυχόν ανθρωπιστικές συνέπειες λόγω της διακοπής ροής του αερίου

Η Ρωσία θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τυχόν ανθρωπιστικές συνέπειες μετά τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός επικεφαλής του φορέα εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ουκρανός επικεφαλής ανέφερε ότι οι Ρώσοι με την εισβολή τους έθεσαν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και ότι θα μεταφέρουν αλλού τα διακομιστικά σημεία.

«Σήμερα το πρωί (η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου) Gazprom στο ρωσικό έδαφος διέκοψε τη μεταφορά από τη Ρωσία στο σημείο εισόδου «Σοχρανίβκα», έγραψε στο Facebook ο Σερχίι Μακόγκον, Γενικός Διευθυντής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας.

Ο Μακόγκον πρόσθεσε πως οι γερανοί μπλοκαρίστηκαν χωρίς άδεια σε ένα ουκρανικό εργοστάσιο αγωγών το οποίο είπε ότι καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αυτό, είπε, κατέστησε αδύνατη την παροχή αερίου σε Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, μεγάλα τμήματα των οποίων βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων αυτονομιστών.

«Οι ρωσικές αρχές φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών», έγραψε.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Gazprom ότι για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να πάει η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς της Gazprom ότι είναι τεχνικά αδύνατο να μεταφερθεί η διαμετακόμιση από τη Σοχρανίβκα στη Σούτζα.

Μειωμένες οι ημερήσιες παραδόσεις στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας

Οι ημερήσιες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας μειώθηκαν σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της σλοβακικής εταιρείας TSO Eustream. Οι παραδόσεις μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany ανήλθαν σε περίπου 717.923 μεγαβατώρες (MWh) την Τετάρτη, έναντι περίπου 883.844 MWh την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Γερμανία: Καθησυχαστικό το υπουργείο Οικονομίας για το φυσικό αέριο

Ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο της Γερμανίας είναι ακόμη ασφαλής, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας, μετά τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω ενός βασικού σημείου διέλευσης στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Η ομάδα κρίσης αερίου και οι διαχειριστές του δικτύου αγωγών παρακολουθούν επίσης την κατάσταση», ανέφερε.

«Η παροχή αερίου στη Γερμανία είναι ακόμη διασφαλισμένη επί του παρόντος», πρόσθεσε η ανακοίνωση του υπουργείου.