Ένταση στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας, διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

Ένταση στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας, διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

Άμεση ήταν η αντίδραση της γαλλικής προεδρίας στην επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκεφαλικά νεκρό» τον Γάλλο ομόλογό του, σχολιάζοντας τις αναφορές του περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη Γαλλία κλήθηκε εκτάκτως για εξηγήσεις στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης του επιδόθηκε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τις προσβολές του Ερντογάν προς τον Ε. Μακρόν.

Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε επίσης πως «οι τελευταίες αναφορές του προέδρου Ερντογάν, δεν έχουν να κάνουν με δηλώσεις αλλά με προσβολές. Αναμένουμε διευκρινίσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ αντανακλούν μια «άρρωστη και ρηχή» κατανόηση, σημειώνοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει «να πάει να κοιτάξει τον δικό του εγκεφαλικό θάνατο».

«Απευθύνομαι από την Τουρκία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ. Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο».

«Αυτές οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν παρά σε αυτούς του είδους σου που είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν μετά τις επικρίσεις που εξέφρασε χθες, Πέμπτη, ο Μακρόν σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία στη Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες.

Τα σχόλια του Ερντογάν ενισχύουν τις εντάσεις πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Οι Ερντογάν και Μακρόν, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται εξάλλου να συνεδριάσουν στο περιθώριο αυτής της συνόδου κορυφής για να συζητήσουν για τη Συρία.

«Κανένας δεν σου δίνει προσοχή. Έχεις ακόμα μια πλευρά ερασιτέχνη, άρχισε κάνοντας κάτι γι'' αυτό», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Μακρόν. «Όταν είναι να κομπάσεις, ξέρεις πολύ καλά να το κάνεις. Αλλά όταν είναι να δώσεις στο ΝΑΤΟ τα χρήματα που του οφείλεις, αυτό είναι κάτι άλλο».

«Είναι τόσο άπειρος! Δεν ξέρει τι είναι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, γι'' αυτό τα κίτρινα γιλέκα έχουν κυριεύσει τη Γαλλία», είπε ακόμη ο τούρκος πρόεδρος. «Χειρονομήστε όσο θέλετε, στο τέλος θα αναγνωρίσετε την ορθότητα του αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας».

AP Photo/Lefteris Pitarakis