Ελβετία: Οι εισαγγελικές αρχές ανακάλυψαν 10 δισ. δολάρια που συνδέονται με το καθεστώς Μαδουρο

Ελβετία: Οι εισαγγελικές αρχές ανακάλυψαν 10 δισ. δολάρια που συνδέονται με το καθεστώς Μαδουρο

Οι ελβετικοί εισαγγελείς εντόπισαν τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους περίπου 9 δισ. φράγκων (10,1 δισ. δολάρια) που το πιθανότερο είναι να συνδέονται με παράπονα έσοδα του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Matin Dimanche, από την έναρξη των ερευνών στα τέλη του 2019, οι εισαγγελείς στη Ζυρίχη έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα ανήκουν σε άτομα του καθεστώτος Μαδουρο.

Η εισαγγελία της Ζυρίχης δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο μετέδωσε πρίν λίγο καιρό οτι η Credit Suisse Group AG διακόπτει τις σχέσεις της με πλούσιους καταθέτες της Βενεζουέλας που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με το καθεστώς Μαδουρο.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της Ελβετίας έχει μειώσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται για λογαριασμό πολιτών της Βενεζουέλα σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η τράπεζα ακολουθεί την UBS Group AG, η οποία πέρυσι έκλεισε ορισμένους λογαριασμούς οι οποίοι συνδέονταν με το καθεστώς Μαδούρο.

Οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες συμμόρφωσης αφού πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια για παραβίαση κυρώσεων ή παραβίαση νόμων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η Ελβετική ρυθμιστική εταιρεία Finma πέρυσι ζήτησε από την UBS και την Credit Suisse να δώσουν λεπτομερείς καταστάσεις για τις δραστηριότητές τους στη Λατινική Αμερική. Η Finma πέρυσι έβαλε στο στόχαστρο την Julius Baer Group Ltd. για την αποτυχία της να αποτρέψει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική. Το 2018, ένας από τους πρώην τραπεζίτες της Baer καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών για το ρόλο του στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που είχε κλαπεί από την PDVSA, την εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

AP Photo/Matias Delacroix