Εκπρόσωπος Μπ. Τζόνσον: Κλείνει το Κοινοβούλιο ως τις 14 Οκτώβρη

Εκπρόσωπος Μπ. Τζόνσον: Κλείνει το Κοινοβούλιο ως τις 14 Οκτώβρη

Κλειστό μέχρι τις 14 Οκτωβρίου θα παραμείνει το βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο Westminster.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι, «ενώ η κυβέρνηση θα συνταχθεί με τον νόμο, ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει άλλη παράταση για την ολοκλήρωδη του Brexit».

«Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιδιώξει παράταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αν οι Βουλευτές θέλουν να επιλύσουν αυτό το θέμα, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος - να ψηφίσουμε σήμερα για τις εκλογές και να αφήσουμε το κοινό να αποφασίσει».

Tζόνσον - Βαράντκαρ: Κοινό έδαφος για Brexit αλλά ακόμα σημαντικές διαφορές

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ βρήκαν σήμερα κάποιο κοινό έδαφος για το Brexit, κατά την πρώτη τους συνάντηση, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο κυβερνήσεις ανέφεραν ότι είναι δεσμευμένες να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η συνάντηση ήταν μια ουσιαστική και χρονικά σωστή ευκαιρία για να εδραιωθεί μια σχέση και να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών.

«Ενώ συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο, βρέθηκε κοινό έδαφος σε κάποιους τομείς, αν και παραμένουν σημαντικές διαφορές», ανέφεραν οι δύο κυβερνήσεις ύστερα από συνάντηση μιας ώρας μεταξύ των δύο ηγετών.

Σε θέσεις μάχης Τζόνσον και αντιπολίτευση για μια ακόμα μέρα

Κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα για το Brexit καθώς το νομοσχέδιο που αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες θα λάβει τη βασιλική επικύρωση.

Έπειτα από μια εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων, το Σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε από την παραίτηση της Υπουργού Εργασίας Αμπέρ Ραντ με σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού και τις δηλώσεις των Υπουργών Τζαβιντ και Ρααμπ αντίστοιχα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Ντομινίκ Ρααμπ Υπουργός των Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικές νομικές οδούς, προκειμένου να προχωρήσει με το σχέδιο του «Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία».

Την ίδια ώρα, σήμερα πρόκειται να τεθεί στο Κοινοβούλιο για δεύτερη φορά το αίτημα της κυβέρνησης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συναντώνται προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Το Εργατικό Κομμα, το SNP και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν πρόωρες εκλογές αν δεν αιτηθεί και επισήμως ο Μπόρις Τζόνσον την παράταση από τις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός που χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων της βουλής για να προκηρύξει εκλογές, δεν θα την έχει ούτε απόψε.

Πέραν αυτών όμως, ένα από τα υπό εξέταση κυβερνητικά σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα συνοδεύσει το αίτημα για την αναβολή με επιστολή στην οποία θα διευκρινίζει πως η κυβέρνησή του δεν θέλει η αποχώρηση να καθυστερήσει πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Ωστόσο το φερόμενο αυτό σχέδιο αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο της χώρας. Ήδη ο Λόρδος Σαμπτιον πρωην ανώτατος Δικαστής είπε ότι "είναι ξεκάθαρο τι ζητά η Βουλή από τον πρωθυπουργό κάθε τι άλλο συνιστά παράβαση του νόμου".

Παράλληλα όμως, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν τη δυσφορία τους για την έλλειψη προόδου την οποία αποδίδουν στα «παιχνίδια» της βρετανικής κυβέρνησης. Χθές μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να ασκήσει βέτο σε νέο αίτημα παράτασης του Άρθρου 50, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Διαβάστε ακόμα: 

Μπ. Τζόνσον: Θέλω συμφωνία για το Brexit στις 18 Οκτωβρίου

Telegraph: Σχέδια να αποκλειστεί κάθε νέα αναβολή του Brexit καταρτίζει η κυβέρνηση