7ος χρόνος, ημέρα 2183η
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Εκδηλώσεις για τη σημερινή 106η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία» πραγματοποιούνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, έγινε η επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Στις 20:00 το απόγευμα θα φωταγωγηθεί ο Λευκός Πύργος και θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία από μέλη της Αρμενικής Νεολαίας/Τ.Ο.Θεσσαλονίκης "Σ.Τεχλιριάν", ενώ στις 22:00 θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 συναυλία μνήμης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα με την οποία τιμούν την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης τονίζει: «Ήταν 24 Απριλίου του 1915 όταν οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν τα τάγματα σφαγής κατά των Αρμενίων. Ακολούθησαν βασανιστήρια, πορείες θανάτου, μαζικές σφαγές αθώων. Όλα αυτά που, με μια λέξη, αποκαλούνται Γενοκτονία. Οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αναγνωρίζουν την ιστορική αλήθεια. Αντί να αντιδρά, ας το κάνει και η γειτονική μας χώρα. Για να λυτρωθεί από το παρελθόν της και να διορθώσει την πορεία της στο μέλλον».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε δικό του μήνυμα τόνισε: "H Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ένα μελανό σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο δεν κρατάμε στη λήθη. Και παραμένει στη μνήμη μας όσο τιμούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών σε αυτή τη λυσσαλέα κτηνωδία, που έγινε πριν από πάνω από έναν αιώνα. Σήμερα, κρατώντας το θέμα αυτό επίκαιρο όσο ποτέ, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η παγκόσμια κοινότητα το συζητάει, το αναγνωρίζει. Οι νεκροί θα βρουν τη δικαίωση, όταν η Γενοκτονία αυτή αναγνωριστεί παγκόσμια".

Διαβάστε επίσης:

Διαδήλωση στο Γερεβάν για την 106η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Κατ. Σακελλαροπούλου: Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Κυρ. Μητσοτάκης: Μαζικό και συστηματικό έγκλημα η Γενοκτονία των Αρμενίων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ