Είναι προετοιμασμένη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου;

Είναι προετοιμασμένη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου;

Εαν η Ρωσία αποφασίσει να σταματήσει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου, η Γερμανία και η Ευρώπη είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σήμερα, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο «η Ρωσία να διακόψει σε μεγάλο βαθμό τις προμήθειες φυσικού αερίου λόγω του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία, έχει δημιουργήσει τερματικούς σταθμούς στη βόρεια ακτογραμμή, για εισαγωγή υγρού φυσικού αερίου. «Έχουμε εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Αξιοποιούμε τις παραγωγικές δυνατότητες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της Νότιας Γερμανίας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», σημείωσε ο καγκελάριος.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ισχυρισμός του καγκελαρίου ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη αμφισβητείται από την Ένωση Πόλεων και Δήμων της χώρας με τον πρόεδρο της Ένωσης να υποστηρίζει ότι η Γερμανία διατρέχει τον κίνδυνο μιας ενεργειακής κρίσης.

«Μια επίθεση χάκερ και/ή η υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας» θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό μπλακ άουτ, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο ίδιος. Μια τέτοια υπερφόρτωση θα μπορούσε να προκληθεί εάν πάρα πολλά νοικοκυριά συνδέσουν ηλεκτρικές θερμάστρες αντί για θερμάστρες αερίου, συμπλήρωσε.

Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως δεν έχει κάνει αρκετά ακόμη για να προετοιμαστεί κατάλληλα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα