Ειδικός Απεσταλμένος ΗΠΑ για Βενεζουέλα: Δεδομένη η στήριξη μας στον Γκουαϊδό

Ειδικός Απεσταλμένος ΗΠΑ για Βενεζουέλα: Δεδομένη η στήριξη μας στον Γκουαϊδό

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Ειμπραμς εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδο λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της αντιπολίτευσης ότι θα μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Ειμπραμς μιλώντας σε επιτροπή Εξωτερικών του Κογκρέσου είπε: «Η στήριξη μας στον Γκουαϊδό είναι δεδομένη, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε νοθευμένα αποτελέσματα εκλογών».

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας δεσμεύτηκαν προ ημερών να μποϊκοτάρουν τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας εθνοσυνέλευσης υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή τους θα ισοδυναμούσε με «συνεργασία με τη δικτατορία».

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη μετά από σειρά πρόσφατων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση του Μαδούρο στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της χώρας.

«Η Βενεζουέλα, ένα έθνος που υφίσταται ανθρωπιστική κρίση και υπόκειται επίσης σε εγκληματική, καταπιεστική δικτατορία, αξίζει ελεύθερες, δημοκρατικές και διαφανείς εκλογές», έγραψαν 27 κόμματα σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Συνέλευσης.

Παρότι το μποϊκοτάζ ανοίγει τον δρόμο στην απώλεια του ελέγχου της εθνοσυνέλευσης στην οποία είναι πρόεδρος ο Χουάν Γκουαϊδό, ο Έιμπραμς τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να επηρεαστεί και ότι στόχος της είναι η απελευθέρωση του λαού της Βενεζουέλας από τη «δικτατορία του Μαδούρο».

AP Photo/Andrew Harnik