Εγκαταλείπει τον  Τζόνσον και.. ο αδερφός του  - Νέα πρόταση για εκλογές;

Εγκαταλείπει τον Τζόνσον και.. ο αδερφός του - Νέα πρόταση για εκλογές;

Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών αλλά κι από την βουλευτική του έδρα υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ο Τζο Τζόνσον, αδερφός του Βρετανού πρωθυπουργού επικαλούμενος τη σύγκρουση μεταξύ της πίστης προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον. Την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον εμμένει στο στόχο των πρόωρων εκλογών παρά την ήττα που υπέστη στο Κοινοβούλιο το οποίο απέρριψε το αίτημά του.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποστεί απανωτές ήττες στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Ήδη έχει χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο μαζί με 21 βουλευτές που αποχώρησαν από το συντηρητικό κόμμα τασσόμενοι υπέρ μιας παράτασης του Brexit, καθώς και τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο χωρίς τη σύμφωνη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης. 

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο που επιβάλλει παράταση των διαπραγματεύσεων θα γίνει νόμος μετά την χθεσινή ήττα Τζόνσον στη Βουλη. Μια ήττα που είχε και συνέχει αφού το Κοινοβούλιο απέρριψε και την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Το νέο χτύπημα ήρθε όμως σήμερα από τον αδελφό του ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

«Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Όρπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον - είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

O Τζόνσον είχε υπηρετήσει και στην κυβέρνηση Μέι όπως, είχε ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, όμως διαφοροποιούνταν από τις απόψεις του αδελφού όσο αφορά την άτακτη εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Είναι υπέρμαχος του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Νέο αίτημα για εκλογές

Οι Συντηρητικοί και οι βορειοϊρλανδοί εταίροι τους έχουν ήδη χάσει την πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφότου ο πρωθυπουργός Τζόνσον απέβαλε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του 21 «αντάρτες» που ψήφισαν εναντίον του.

Εν τούτοις ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται διατεθειμένος να καταθέσει νέο αίτημα τη Δευτέρα για πρόωρες εκλογές όπως ανέφερε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, αρχηγός των Συντηρητικών στο Κοινοβούλιο. 

Η πρόθεση βέβαια της κυβέρνησης να θέσει ξανά το ζήτημα των πρόωρων εκλογών αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς σε πρώτη φάση ενδέχεται να μην έχει αυτό το δικαίωμα βάσει των κοινοβουλευτικών κανόνω.  Ο Μόγκ βέβαια υποστήριξε ότι μπορεί να τεθεί το ερώτημα για πρόωρες εκλογές σε ψηφοφορία λόγω του γεγονότος ότι χθες οι Εργατικοί επέλεξαν την αποχή. 

Ήδη πάντως σύμφωνα το δίκτυο Sky News η κυβέρνηση θέτει το θέμα στην ατζέντα του κοινοβουλίου για την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι Εργατικοί θα στηρίξουν το αίτημα αυτό. Σημειώνεται ότι ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι θα ήθελε πρόωρες εκλογές αφού πρώτα περάσει το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπέν για την παράταση του Brexit και επίσημα.