Έχασε τον έλεγχο της κατάστασης ο Μπ. Τζόνσον

Έχασε τον έλεγχο της κατάστασης ο Μπ. Τζόνσον

Της Οντίν Λιναρδάτου

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης από όποια πλευρά και αν το δούμε. Δεν του μένουν αυτή τη στιγμή και πολλά πράγματα να κάνει για αυτό και ζήτησε από την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν σήκωσε το γάντι όμως και κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί .

Θα μπορούσε να παραιτηθεί . Και αυτή, όμως, ίσως δεν είναι η καλύτερη λύση για εκείνον. Σε περίπτωση παραίτησης του η βασίλισσα θα χρίσει πρωθυπουργό τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος θα ζητήσει αμέσως από τις Βρυξέλλες παράταση του Brexit. Ο κ. Κόρμπιν θα μπορεί επίσης να κάνει χρήση όλων των κονδυλίων που έχει στη διάθεση της η βρετανική κυβέρνηση όπως εκείνος νομίζει, να τα μοιράσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες πείθοντας ενδεχομένως τους βρετανούς ψηφοφόρους πως αυτός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζόνσον βρίσκεται εγκλωβισμένος γιατί ακολούθησε τις συμβουλές του ανθρώπου που σχεδίασε την καμπάνια του Brexit του Ντομινίκ Κάμινγκς . Ο κ. Κάμινγκς τον έπεισε να ακολουθήσει αυτή την επιθετική πολιτική που δεν τον οδηγεί πουθενά .

Τώρα το πιθανότερο είναι πως η Ντάουνινγκ Στριτ θα παίξει το ρόλο του ήρωα που πολεμάει το κατεστημένο και τις ελίτ που προσπαθούν απεγνωσμένα να εμποδίσουν τη θέληση του βρετανικού λαού που είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει πως με αυτή την πολιτική θα πάρει με το μέρος του όλους τους ψηφοφόρους του Brexit αλλά και αρκετούς ακόμα που έχουν σιχαθεί τις συνεχείς αποτυχίες των πολιτικών .

Ήδη συντηρητικοί βουλευτές μιλούν για συνταγματικό πραξικόπημα και αφήνουν υπονοούμενα πως οι δικαστές επηρεάστηκαν από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις . Ξεχνώντας φυσικά πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη . Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία του .

Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν θα είναι πως ο λαός μάχεται το κατεστημένο. Όπου λαός σημαίνει ο λαϊκιστής Μπορίς Τζόνσον. Άλλωστε οι λαϊκιστές σε όλο τον κόσμο μιλούν πάντα εξ ονόματος του λαού.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως είναι οπαδός της άποψης πως η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα και τώρα επιτίθεται λέγοντας πως η αντιπολίτευση φοβάται τις εκλογές που αποτελούν τη μόνη λύση στο αδιέξοδο.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν του απάντησε πως αν θέλει εκλογές να ζητήσει πρώτα παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και μετά θα πάρει τις πολύτιμες εκλογές του.

Και το αδιέξοδο παραμένει με την 31η Οκτωβρίου να πλησιάζει επικίνδυνα, χωρίς να υπάρχει νέα συμφωνία στα σκαριά και με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται εγκλωβισμένο με μία κυβέρνηση δημαγωγών που επιδεικνύει τεράστιο θράσος.