7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

DW: Προεκλογικό τεστ για τον Άρμιν Λάσετ

DW: Προεκλογικό τεστ για τον Άρμιν Λάσετ
AP Photo/Markus Schreiber, pool

Στο ανατολικογερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ ξεκίνησαν το πρωί οι εκλογές για την τοπική βουλή. Δικαίωμα ψήφου έχουν 1,8 εκ. πολίτες. Παρ' ότι η Σαξονία-Άνχαλτ είναι ένα από τα μικρότερα γερμανικά κρατίδια τα εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Επειδή είναι οι τελευταίες εκλογές πριν από τις ομοσπονδιακές στις 26 Σεπτεμβρίου, θεωρούνται ως ένα είδος τεστ, ειδικά για τον νέο πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφιο καγκελάριο Άρμιν Λάσετ. Ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα η δημοτικότητά του εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ποιο θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα;

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το κρατίδιο, το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει το CDU να αναδειχθεί ξανά πρώτο κόμμα, έτσι ώστε να μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Σαξονίας-Άνχαλτ ο Χριστιανοδημοκράτης Ράινερ Χάζελοφ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έβλεπαν τους Χριστιανοδημοκράτες στο 28% των ψήφων και τον μεγάλο τους αντίπαλο, το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στο 24%. Δεδομένου ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνονταν μέχρι πρόσφατα στο 10%, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένα υψηλότερο αποτέλεσμα για το AfD.

Πάντως τόσο ο Άρμιν Λάσετ όσο και ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ρ. Χάζελοφ έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με αυτό το κόμμα. Το σενάριο αυτό υποστηρίζει μέρος της βάσης και των στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών του κρατιδίου. Η πιθανότερη εκδοχή είναι όμως οι Χριστιανοδημοκράτες να συνεχίσουν το συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Το κάθε ένα από αυτά τα δύο κόμματα συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις περίπου ένα 10%.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 ελληνική ώρα. Τότε θα ανακοινωθούν και τα πρώτα προγνωστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Eκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ: Το τελευταίο εκλογικό τεστ πριν από το τέλος της εποχής Μέρκελ