Δημοσκοπήσεις στη Γερμανία: Για όλα φταίει ο Νότος της Ευρώπης!

Δημοσκοπήσεις στη Γερμανία: Για όλα φταίει ο Νότος της Ευρώπης!

Όποιος πιστεύει ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα ιδιοτροπιών ή ηγετών χωρίς όραμα και πίστη στην Ευρώπη πλανάται πλάνην οικτράν. Κι αυτό διότι, η κοινωνία της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης εξακολουθεί να πιστεύει σε αυτή την κρίση ό,τι ακριβώς και στην προηγούμενη: Για όλα φταίει ο Νότος της Ευρώπης και το Βερολίνο δεν έχει κανένα λόγο να τον βοηθήσει αναλαμβάνοντας το «βάρος» που συνεπάγεται η έκδοση ενός ευρωομολόγου!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων είναι αποκαλυπτικά: Η μία διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa στο διάστημα 27-30 Μαρτίου, για λογαριασμό του περιοδικού Cicero, ενώ η άλλη από το Redfield & Wilton Strategies, που έχει έδρα το Λονδίνο και αφορά στην περίοδο 5 και 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με την πρώτη, συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (64,1% για την ακρίβεια) δηλώνουν αντίθετα στο να αποδεχθεί ο «μεγάλος συνασπισμός» της Άνγκελα Μέρκελ την πρόταση που έχουν υπογράψει οι ηγέτες 9 κρατών-μελών της ΕΕ για έκδοση ευρωομολόγου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (73,7%), του FDP (75,6%) και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (71,8%).

Όσο για τη δεύτερη έρευνα, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (45%, έναντι μόλις 22% που έχει σαφώς αντίθετη άποψη) έχουν την άποψη πως τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η κρίση του νέου κορονοϊού στην Ιταλία και την Ισπανία οφείλονται «πρωτίστως στην κακή διακυβέρνηση» σε αυτές της χώρες! Μάλιστα, τα δύο τρίτα (68%) εκτιμά ότι η η Γερμανία έχει δώσει ήδη «περισσότερη από αρκετή οικονομική βοήθεια προς άλλες χώρες της ΕΕ», κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω – πέρα, ίσως, από την διάθεση των κεφαλαίων του ESM «χωρίς περιορισμούς», την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία (54%).

Μετά από όλα αυτά, είναι μάλλον περιττό να αναρωτηθεί κανείς ποια στάση θα τηρήσει – επί της ουσίας, όχι στους τύπους – ο Όλαφ Σολτς και στη σημερινή, τρίτη κατά σειρά, διάσκεψη του Eurogroup...

Sebastian Kahnert/dpa via AP