Χονγκ Κονγκ: Αποσύρθηκε τo νομοσχέδιο για έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Χονγκ Κονγκ: Αποσύρθηκε τo νομοσχέδιο για έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων, που βύθισε σε πολιτική κρίση την πρώην βρετανική αποικία, ανακοίνωσε σήμερα η Κάρι Λαμ, κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ. 

Οι ανακοινώσεις της Λαμ έγιναν σε συνάντηση των φιλοκυβερνητικών βουλευτών και των αντιπροσώπων του κινεζικού νομοθετικού σώματος, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Αργότερα σήμερα αναμένεται να προβεί και σε δημόσια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση της Λαμ έλαβε χώρα μετά το πέρας συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του κινεζικού Λαϊκού Συμβουλίου και ντόπιων αξιωματούχων, με την ίδια να κάνει λόγο για «ασυγχώρητο πανικό που προκάλεσε», ενώ συμπλήρωσε πως πρόθεσή της ήταν να απολογηθεί και να παραιτηθεί, σύμφωνα με ένα ηχητικό απόσπασμα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες το Πεκίνο είχε διαψεύσει με οργή δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η Κάρι Λάμ είχε ζητήσει εδώ και καιρό την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποκαλώντας την είδηση "ψευδή".

Πάντως, παραμένει άγνωστο αν η ανακοίνωση της απόσυρσης του νομοσχεδίου θα μπορέσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις που ταράζουν την ασιατική μεγαλούπολη από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ δεν έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους για τη συνέχεια, καθώς η αστυνομική καταστολή κι οι χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών οδήγησαν σε νέα κύματα δυσαρέσκειας προς την ηγεσία της πόλης.

Ήδη ο Τζόσουα Γουόνγκ, ακτιβιστής και γενικός γραμματέας του Demostisto ο οποίος πριν λίγες μέρες συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος δήλωσε ότι η απόφαση της Λαμ δεν ικανοποιεί τα αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο αφορούσε την έκδοση υπόπτων από την πρώην βρετανική αποικία στην ηπειρωτική Κίνα, όπου το ποινικό καθεστώς θεωρείται εξαιρετικά πιο αυστηρό σε σχέση με αυτό που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ. 

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Cathay Pacific

Μετά την ανακοίνωση από την Λαμ η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι ο πρόεδρός της Τζον Σλόζαρ παραιτείται από την θέση του και θα αντικατασταθεί από τον Πάτρικ Χίλι, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν στέλεχος του μεγαλύτερου μετόχου της Cathay Pacific, της εταιρείας Swire Pacific Ltd. Η παραίτηση του Σλόζαρ και ο διορισμός του Χίλι θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου, κατά την ετήσια συνέλευση της εταιρείας.

Η παραίτηση του 63χρονου Σλόζαρ ακολουθεί εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ρούπερτ Χογκ τον περασμένο μήνα εξαιτίας της ανάμειξης μελών του προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.