Χιλή: Νέες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών

Χιλή: Νέες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα στη Χιλή όπου το κίνημα διαμαρτυρίας, που εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα του, παραμένει μαζικό παρά την ανακοίνωση πολλών κοινωνικών μέτρων.

Πλήθος πολλών χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, συγκεντρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Σαντιάγο, στην πλατεία Ιταλίας, με τη διαδήλωση να αμαυρώνεται από πολλά επεισόδια, αφού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, ενώ πολλά λεωφορεία πυρπολήθηκαν.

Την ώρα που η πορεία των διαδηλωτών προσπαθούσε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.

Τουλάχιστον μία αστυνομικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

«Δεν έχει τελειώσει»

Το κοινωνικό κίνημα που ξέσπασε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται και το σύνθημα «Δεν έχει τελειώσει» που μεταδιδόταν το Σαββατοκύριακο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι έχει βρει απήχηση.

Το πρωί της Δευτέρας εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα σκαλοπάτια δικαστηρίων και οργισμένοι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν με τα οχήματά τους κινούμενοι με πολύ χαμηλή ταχύτητα για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των διοδίων.

Σε άλλες πόλεις όπως το Βαλπαραΐσο και τη Βίνια ντελ Μαρ πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις.

Οι Χιλιανοί ζητούν κυρίως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Σημειώνεται ότι από τις 18 Οκτωβρίου όταν και ανακοινώθηκε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, η οποία έκτοτε έχει ακυρωθεί, έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP