Χάος στα αεροδρόμια: Ελλείψεις προσωπικού, απεργίες, μαζικές ακυρώσεις πτήσεων πλήττουν τον τουρισμό

Χάος στα αεροδρόμια: Ελλείψεις προσωπικού, απεργίες, μαζικές ακυρώσεις πτήσεων πλήττουν τον τουρισμό

Οι απεργίες και οι ελλείψεις προσωπικού κάνουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να αναζητούν περισσότερους εργαζόμενους για να περιορίσουν τις ακυρωμένες πτήσεις και να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή για τους ταξιδιώτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ» της Γαλλίας απεργούν την Πέμπτη με αίτημα καλύτερους μισθούς, με το ένα τέταρτο των πτήσεων να ακυρώνονται. Στην Ιταλία, τα πληρώματα των Ryanair, easyJet και Volotea έφυγαν από τα πόστα τους την Τετάρτη.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Lufthansa και η θυγατρική της Eurowings δήλωσαν ότι καταργούν περισσότερες από 1.000 πτήσεις τον Ιούλιο, ή το 5% των προγραμματισμένων πτήσεων του Σαββατοκύριακου, λόγω έλλειψης προσωπικού εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Οι διευθυντές αεροδρομίων δίνουν μάχη για νέες προσλήψεις, καθώς η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία οδηγεί σε ακυρώσεις πτήσεων και πολύωρες αναμονές για τους επιβάτες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι αεροπορικές εταιρείες, που πλήττονται από την πτώση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπολογίζουν σε ένα δυνατό καλοκαίρι, την ώρα που οι ναύλοι αυξάνονται για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων.

Ο επικεφαλής του εμπορικού ομίλου αεροπορικών εταιρειών International Air Transport Association (IATA) δήλωσε ότι βαριά κυκλοφοριακή συμφόρηση υπήρχε και πριν από την πανδημία και τώρα περιορίζεται σε ορισμένα αεροδρόμια, μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από καθυστερήσεις για τη λήψη σημάτων ασφαλείας που απαιτούνται για το νεοπροσληφθέν προσωπικό.

Στο μεταξύ, τα αεροδρόμια του Δουβλίνου και του Χίθροου προσλαμβάνουν ελεγκτές, ενώ το αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ αυξάνει τους μισθούς του προσωπικού.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόσληψη 500 επιπλέον αστυνομικών για να στελεχώσει τους ελέγχους διαβατηρίων σε πολυσύχναστα αεροδρόμια και τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας απέδωσε τις αναφορές για συμφόρηση στους συνοριακούς ελέγχους σε πολλαπλές πτήσεις που έφτασαν ταυτόχρονα. Ωστόσο, η CEHAT, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας για ξενοδοχεία και καταλύματα, είπε ότι οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί καθώς σχετίζονται με το τέλος των δωρεάν ταξιδιών Βρετανών πολιτών στην Ισπανία λόγω του Brexit.

«Αυτή η κατάσταση δεν θα έπρεπε να μας έχει αιχμαλωτίσει», δήλωσε ο πρόεδρος της CEHAT Χόρχε Μαριχάλ την Τετάρτη.

Στις ΗΠΑ, τα αεροδρόμια γενικά έχουν αποφύγει τη μεγάλη συμφόρηση. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πτήσεις και να περιορίσουν τα καλοκαιρινά δρομολόγια.