Βρετανία: Την παραίτηση Κάμινγκς ζητούν και Συντηρητικοί βουλευτές

Βρετανία: Την παραίτηση Κάμινγκς ζητούν και Συντηρητικοί βουλευτές

Μετά την αντιπολίτευση πλέον και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών (Τόρις) στην Βρετανία ζητούν από σήμερα την παραίτηση του «δεξιού χεριού» του Μπόρις Τζόνσον, του πρωθυπουργικού συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι 400 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επεβλήθη για ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Κάμινγκς, που υπήρξε ο «εγκέφαλος» της εκστρατείας του 2016 για το Brexit, ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Ντάραμ στα τέλη Μαρτίου, όταν η σύζυγός του εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας Covid-19. Την περίοδο εκείνη είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ τα μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο Τζόνσον είχε δώσει εντολή στους Βρετανούς πολίτες να μείνουν ως επί το πλείστον στο σπίτι τους, ενώ διακόπηκε σε μεγάλο βαθμό και η οικονομική δραστηριότητα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία που στοίχισε χιλιάδες ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου, οι εφημερίδες Daily Mirror και Guardian έγραψαν ότι ο σύμβουλος του Τζόνσον έκανε και ένα δεύτερο ταξίδι από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια της καραντίνας και εντοπίστηκε κοντά στο Ντάραμ στις 19 Απριλίου, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στο Λονδίνο από το πρώτο του ταξίδι. Το γραφείο του Τζόνσον διέψευσε τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «λανθασμένους ισχυρισμούς».

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη η αντιπολίτευση επίσης έχει ζητήσει εδώ και δύο ημέρες την παραίτηση του Κάμινγκς, με το σκεπτικό ότι ενήργησε υποκριτικά σε μια περίοδο που εκατομμύρια Βρετανοί έμεναν στα σπίτια τους.

Χθες το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Κάμινγκς πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι για να διασφαλίσει ότι ο 4χρονος γιος του θα είχε τη σωστή φροντίδα καθώς η σύζυγός του ήταν άρρωστη με Covid-19 και υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» να ασθενήσει και ο ίδιος.

Ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ο γενικός εισαγγελέας δήλωσαν επίσης ότι το ταξίδι ήταν δικαιολογημένο. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον Κάμινγκς, ο οποίος δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Άντριου Μαρ του BBC.

Ο Στιβ Μπέικερ, ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη που συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, ήταν ο πρώτος από τους Συντηρητικούς βουλευτές που ζήτησαν την άμεση παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού.

«Βλέπω απλώς να συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, τη μια μέρα μετά την άλλη, να σπαταλάμε τον χρόνο του κοινού, να καταναλώνουμε πολιτικό κεφάλαιο και να απομακρυνόμαστε από τα πραγματικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», είπε μιλώντας στο Sky News.

Ο Μπέικερ είχε διαφωνήσει εξ αρχής με την ανάληψη κάποιου ρόλου από τον Κάμινγκς στην Ντάουνινγκ Στριτ.