Βρετανία: Ενισχυτική δόση εμβολίου το φθινόπωρο και ετήσιοι εμβολιασμοί

Βρετανία: Ενισχυτική δόση εμβολίου το φθινόπωρο και ετήσιοι εμβολιασμοί

Το ενδεχόμενο για ενισχυτική δόση το φθινόπωρο και την καθιέρωση ετήσιων εμβολιασμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού εξέφρασε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τη διάθεση των εμβολίων Ναντίμ Ζαχάουι, απηχώντας ουσιαστικά τις απόψεις που έχουν εκφράσει αρκετοί επιστήμονες διεθνώς. 

"Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ πιθανός ένας ενισχυτικός εμβολιασμός το φθινόπωρο και μετά ένας ετήσιος εμβολιασμός, με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε τους αυτούς για τη γρίπη, ανάλογα με τη μετάλλαξη του ιού μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο Ζαχάουι στην εκπομπή του Άντριου Μαρρ στο BBC.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας και εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Covid-19 να γίνει ενδημική ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι παρόν για πάντα, αν και πιθανότατα σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι είναι τώρα.

Σημειώνεται ότι και ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna εταιρεία παραγωγής εμβολίων κατά του Covid-19, Στέφαν Μπανσελ προειδοποίησε ότι ο ιός θα αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα κάτι που σημαίνει ότι θα βρίσκεται μαζί μας για πάντα.

"Θα ζήσουμε με αυτόν τον ιό, νομίζω, για πάντα", απάντησε ο Μπανσελ σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Συνεδρίου Υγείας της JPMorgan. "Οι αξιωματούχοι της υγείας θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς νέες παραλλαγές του ιού, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να προσαρμόζουν τα εμβόλια για την καταπολέμησή τους".

 AP Photo Jon Super