Βουλευτές των Συντηρητικών ζητούν από την Μέι να παραιτηθεί άμεσα

Βουλευτές των Συντηρητικών ζητούν από την Μέι να παραιτηθεί άμεσα

Αυξάνεται η πίεση από τους Συντηρητικούς βουλευτές προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό, την ώρα που ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με τους Εργατικούς.

Σήμερα άλλωστε συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ανώτατου Κοινοβουλευτικού Οργάνου του κόμματος, η «Επιτροπή 1922»,  με αντικείμενο το μέλλον της πρωθυπουργού.

Στελέχη της Επιτροπής ζητούν από τον πρόεδρος της να αλλάξει το το καταστατικό του κόμματος έτσι ώστε το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδικασιών μομφής κατά του εκάστοτε αρχηγού των Τόρις να μειωθεί από 12 σε έξι μήνες. Την εν λόγω είδηση επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας Τelegraph. 

Σημειώνεται ότι η Μέι κέρδισε στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στην εσωκομματική διαδικασία που ορίστηκε ύστερα από την συλλογή 48 επιστολών από βουλευτές προς τον  Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι. 

«Ειλικρινά θα ήθελα να όριζε σήμερα ημερομηνία αποχώρησης, ώστε το κόμμα να έχει μια νέα αρχή θα ήταν το καλύτερο δυνατό» είπε ο βουλευτής Νάιτζελ Έβανς στο ραδιόφωνο BBC4. Βρετανικά μέσα αναφέρουν εξάλλου ότι επίκειται και συνάντηση της Μέι με τον πρόεδρο της Επιτροπής Σέρ Γκρέιαμ Μπρέιντι στην οποία ο τελευταίος θα τις μεταφέρει την δυσαρέσκεια των βουλευτών. 

Χθες, άλλωστε συγκεντρώθηκαν υπογραφές από προέδρους περιφερειακών επιτροπών την Συντηρητικών οι οποίοι ζητούν έκτακτη γενική συνέλευση του Εθνικού Συνεδρίου του κόμματος με σκοπό να εγκριθεί ψήφισμα δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι, κάτι όμως δεν είναι δεσμευτικό για την πρωθυπουργό. 

Σήμερα, αναμένεται να συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς των οποίων επικεφαλής είναι ο σκιώδης υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ και ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λίντινγκτον από την πλευρά της κυβέρνησης.