«Βόμβες» Κάμινγκς: O Tζόνσον ήθελε να αποδείξει ότι ο κορονοϊός ήταν απλά «μια τρομακτική ιστορία»

«Βόμβες» Κάμινγκς: O Tζόνσον ήθελε να αποδείξει ότι ο κορονοϊός ήταν απλά «μια τρομακτική ιστορία»

Ο Ντομινικ Κάμινγκς πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώπιον των βουλευτών ως «υπευθύνους» για χιλιάδες θανάτους, λόγω της κακής διαχείρισής της πανδημίας κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης κατάθεσης στην επιτροπή υγείας και επιστημών της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Η αλήθεια είναι ότι ανώτεροι υπουργοί, ανώτεροι αξιωματούχοι, ανώτεροι σύμβουλοι σαν εμένα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ανθρώπων. Όταν μας χρειαζόταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε. Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη», δήλωσε ο Κάμινγκς ο οποίος κατηγόρησε κυβερνητικούς αξιωματούχος ότι «έκαναν σκι» την ώρα που φούντωνε η πανδημία του κορονοιού στη χώρα.

«Σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση δεν ενεργούσε τον Ιανουάριο του 2020 ως ο κορονοιός να ήταν το πιο σημαντικό πράγμα», είπε ο Κάμινγκς.

Ο πρώην σύμβουλος είπε στους βουλευτές ότι όταν ρώτησε το γραφείο του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Υγείας για το αν η χώρα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επιδημία «τύπου» Έμπολα, ο Ματ Χάνκοκ απάντησε ότι «έχουμε πλήρη σχέδια μέχρι το επίπεδο πανδημίας». Ο Κάμινγκς πρόσθεσε ότι έχει sms και μηνύματα μέσω Whatsapp προς τον πρωθυπουργό στις αρχές του 2020 τα οποία μπορεί, όπως είπε, να μοιραστεί με την επιτροπή.

Ο Kάμινγκς αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra στα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι οι συναντήσεις συχνά δεν ήταν κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις powerpoint και ότι υπήρχαν πολλές διαρροές.

«Η άποψη που είχαν διάφοροι αξιωματούχοι εντός της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι εάν ο πρωθυπουργός συντόνιζε συνεδριάσεις της Cobra, λέγοντας ότι η Covid “είναι απλώς σαν τη γρίπη των χοίρων, μην ανησυχείτε, θα κάνω μια ένεση με τον ιό ζωντανά στην τηλεόραση για να δούνε όλοι ότι δεν πρέπει να φοβούνται” – κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στη διαχείριση του πανικού», τόνισε ο Κάμινγκς.

Ο Μπόρις Τζόνσον προσφέρθηκε να προσβληθεί από τον κορονοϊό μέσω ένεσης ζωντανά στην τηλεόραση προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες και «να δείξει ότι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να τους τρομάζει», αλλά ύστερα προσβλήθηκε όντως από τον ιό και νοσηλεύτηκε όπως σημειώσε ο Κάμινγκς.

Ο Κάμινγκς είχε ήδη προαναγγείλει τις αποκαλύψεις σε μια αλυσίδα 64 αναρτήσεων στο Twitter το Σαββατοκύριακο, στις οποίες στην ουσία κατηγόρησε κυβερνητικά στελέχη και επιστημονικούς συμβούλους ότι λένε ψέματα όταν υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο.

Ο Κάμινγκς, είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όταν έγινε γνωστό τον Μάρτιο του 2020 ότι ταξίδεψε σε απόσταση 260 μιλίων, από το σπίτι του, στο Λονδίνο έως το Ντέραμ τον Απρίλιο, με τη σύζυγό του, Μέρι Γουέικφιλντ, η οποία παρουσίαζε συμπτώματα κορονοϊού και τα παιδιά τους.

Ο ιδιαίτερα ικανός πολιτικός σύμβουλος υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της καμπάνιας για το Brexit ως επικεφαλής του Vote Leave και εμπνευστής του συνθήματος «Take back control» (Πάρτε πίσω τον έλεγχο). Το 2019, με την εκλογή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία επέστρεψε θριαμβευτής στη Ντάουνινγκ Στρητ και ανέλαβε το συντονισμό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το Βrexit.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση της επιδημίας»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση της επιδημίας Covid-19 και εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη για τα δεινά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απαντούσε από το κοινοβούλιο στην κατάθεση του πρώην συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του για παταγώδη αποτυχία στην διαχείριση της επιδημίας πριν προχωρήσει σε μία γενικότερης πολιτικής αξίας δήλωση: «Ο Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός στην Ντάουνινγκ Στριτ, είναι παλαβό!».

«Αλλά επιμένω στην θέση μου ότι η κυβέρνηση ενήργησε με την πρόθεση να σώσει ζωές και να προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακολουθώντας λαμπρές επιστημονικές συμβουλές. Αυτό ακριβώς κάναμε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στις δηλώσεις του Ντόμινικ Κάμινγκς σύμφωνα με τις οποίες, ο Μπόρις Τζόνσον δεν αντελήφθη την σοβαρότητα της κατάστασης στα πρώτα στάδια της επιδημίας, αντιμετώπισε την Covid-19 ως «τρομακτικό παραμύθι» και στην συνέχεια, περιστοιχισμένος από ανίκανους συνεργάτες απέτυχε να λάβει εγκαίρως μέτρα, ενώ η χώρα ήταν απολύτως απροετοίμαστη και δεν διέθετε σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας

Ο Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου του για την αποτυχία στην διαχείριση της κρίσης δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί αξιόπιστα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επέδειξε εφησυχασμό σε οποιαδήποτε στιγμή. «Εργαστήκαμε πλήρως για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ζωής», είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν στον στόχο της «συλλογικής ανοσίας» που είχε υιοθετήσει αρχικά η βρετανική κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει στην συνέχεια μπροστά στις προειδοποιήσεις ότι η επιλογή αυτή θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

«Η διαχείριση αυτής της πανδημίας ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που εκλήθη να κάνει η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά καμία από τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορείται ότι καθυστέρησε πολύ να αποφασίσει το πρώτο lockdown, ενώ πριν τελικά αναγκασθεί να κηρύξει το τρίτο lockdown είχε δηλώσει ότι «προτιμά να δει τα πτώματα να στοιβάζονται σε σωρούς» παρά να κηρύξει ακόμη ένα lockdown.

«Η επιβολή lockdown είναι κάτι τραυματικό για μία χώρα, η διαχείριση μίας πανδημίας αυτής της κλίμακας υπήρξε φοβερά δύσκολη», είπε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον.

Με 128.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η περισσότερο πληγείσα από την υγειονομική κρίση χώρα της Ευρώπης. Μετά τις καθυστερήσεις στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση Τζόνσον επένδυσε στην μαζική εμβολιαστική εκστρατεία, χάρη στην οποία η κατάσταση βελτιώθηκε έπειτα και από τα διαδοχικά lockdown. Όμως, η διάδοση του ινδικού στελέχους του ιού απειλεί να υπονομεύσει την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία που έχει ορισθεί για την 21η Ιουνίου.