Βίντεο από το «κατά λάθος» πλήγμα πυραύλου στο ιρανικό πλοίο

Βίντεο από το «κατά λάθος» πλήγμα πυραύλου στο ιρανικό πλοίο

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που δείχνει το πλοίο ανεφοδιασμού του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού μετά το πλήγμα που δέχτηκε από πύραυλο που εξαπέλυσε άλλο πολεμικό σκάφος του Ιράν λόγω λάθος χειρισμού, κατά τη διάρκεια γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 19 ναύτες να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 να τραυματισθούν.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars είπε ότι στο περιστατικό εμπλέκεται το πλοίο υποστήριξης Konarak, ένα πλοίο που εντάχθηκε στον στόλο το 2018. «Οι συνθήκες του περιστατικού επί της παρούσης υποβάλλονται σε τεχνικές έρευνες» μετέδωσε το ISNA, ενώ ύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, το σκάφος που φέρεται να εξαπέλυσε την πυραυλική επίθεση ήταν η ιρανική φρεγάτα Jamaran, η οποία υπάγεται στους επίλεκτους «Φρουρούς της Επανάστασης» (IRGC) και έπληξε το "Konarak".

Τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν δυο βίντεο, αφενός της εκτόξευσης του πυραύλου και εφ' ετέρου του ιρανικού πλοίου το οποίο επλήγη και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά ενώ έπλεε κοντά στα στενά του Χορμούζ και στο λιμάνι του Γιασκ, έξω από τον κόλπο του Ομάν.

Στο βίντεο εμφανίζεται το βαριά λαβωμένο πλοίο ανεφοδιασμού τυλιγμένο στους καπνούς μετά την πυραυλική επίθεση που υπέστη από το φίλιο σκάφος.

Τον Ιανουάριο οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέρριψαν κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατηγό κοντά στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 176 επιβαινόντων.

Σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή πλωτή οδός είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς αν σκεφθεί ότι η ημερήσια ροή πετρελαίου στο Στενό έφθασε κατά μέσον όρο τα 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA). Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 21% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης καθιστώντας την περιοχή ως το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης πετρελαίου παγκοσμίως.