Βίντεο εμφανίζει τον Προτάσεβιτς να παραδέχεται ότι «σχεδίαζε ταραχές»

Βίντεο εμφανίζει τον Προτάσεβιτς να παραδέχεται ότι «σχεδίαζε ταραχές»

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μινσκ ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη χθες Κυριακή από το λευκορωσικό καθεστώς, μετά την κρατική αεροπειρατεία του Μινσκ στο αεροσκάφος της Ryanair, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter συναδέλφου του στο NEXTA.

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση ο συνάδελφός του Tadeusz Giczan αναφέρει ότι η μητέρα του Προτάσεβιτς ενημέρωσε πως νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με πρόβλημα στην καρδιά.

Υπενθυμίζεται ότι το Reuters μετέδωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας διαψεύδει τις πληροφορίες για νοσηλεία του Προτάσεβιτς, σημειώνοντας ότι ο 26χρονος κρατείται στο Μινσκ.

Στο μεταξύ, δημοσιογράφος από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας σε ανάρτησή της δημοσιεύει βίντεο από το κρατικό κανάλι που μεταδόθηκε και το οποίο δείχνει τον Ρομάν Προτάσεβιτς καθισμένο πίσω από ένα γραφείο να λέει ότι είναι καλά στην υγεία του και να παραδέχεται ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, πέρσι.

Και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε νεότερο έκτακτο τηλεγράφημα του, σημειώνει ότι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας ο ακτιβιστής «ομολόγησε».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Χάνα Λιουμπάκοβα «αναγκάστηκε να ομολογήσει πως σχεδίαζε τις ταραχές».

Στο ίδιο βίντεο ο Προτασέβιτς αναφέρει ότι «το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές», καθώς και ότι βρίσκεται σε μια φυλακή υποδίκων στο Μινσκ και αρνείται ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα, όπως αναφέρθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.