Βέλγιο: Οι Βρυξέλλες διευρύνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Βέλγιο: Οι Βρυξέλλες διευρύνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Το Βέλγιο θα υιοθετήσει σήμερα τη διεύρυνση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας, την οποία ήδη από αύριο Σάββατο θα πρέπει να φορούν οι καταναλωτές στα καταστήματα, τους κινηματογράφους και τους πολιτιστικούς χώρους ή ακόμη τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες, για την καλύτερη προστασία του πληθυσμού κατά του νέου κορονοϊού.

"Αυτός ο κατάλογος μπορεί να εξελιχθεί με το χρόνο, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Η χρήση μάσκας εξακολουθεί πάντα να συνιστάται σθεναρά και στις άλλες περιστάσεις", αναφέρει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σοφί Βιλμές σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ.

Η χρήση μάσκας για την προστασία από τον SARS-CoV-2 ήταν ήδη υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή "κατά την άσκηση επαγγελμάτων με στενές επαφές", όπως τα κομμωτήρια.

Οι Βέλγοι που δεν θα σεβαστούν τον κανονισμό θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής ''μιας ποινικής κύρωσης". Αυτό δεν αφορά τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

"Επιπλέον η υπουργική απόφαση θα προβλέπει συγκεκριμένα την πιθανότητα κλεισίματος εγκαταστάσεων που παραβιάζουν τους ισχύοντες κανονισμούς επανειλημμένως", προσθέτει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Στο Βέλγιο 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19.

Η απόφαση αυτή, που έπεται σύστασης που εξέδωσε χθες το βράδυ ομάδα ειδικών, αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.