Αυτοκτόνησε ή όχι ο πρόεδρος της Lukoil;

Αυτοκτόνησε ή όχι ο πρόεδρος της Lukoil;

Μπορεί το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS να μετέδωσε το θάνατο του Ραβίλ Μαγκάνοφ -του προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου- ως αυτοκτονία, ωστόσο, το Reuters αναφέρει ότι τρεις πηγές που είχαν στενή σχέση με τον αποθανόντα, δεν πιστεύουν ότι αυτοκτόνησε. Πόσω μάλλον όταν οι συνθήκες θανάτου του παραμένουν ασαφείς.

Ομοίως, η αστυνομία της Μόσχας όταν ρωτήθηκε από το Reuters εάν θα ερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου παρέπεμψε στην Κρατική Ερευνητική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της δεν απάντησε. Το Reuters δεν μπόρεσε επίσης να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ο Μαγκάνοφ έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το παράθυρο νοσοκομείου, στο οποίο είχε εισαχθεί μετά από καρδιακή προσβολή ενώ επίσης του χορηγούνταν αντικαταθλιπτικά.

Από την πλευρά της, η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι ο Μαγκάνοφ «πέθανε από σοβαρή ασθένεια». Μία ακόμη πηγή κοντά στη Lukoil, ναι μεν αναφέρει ότι στη διοίκηση της εταιρείας υπάρχει η πεποίθηση ότι ο 67χρονος Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε, αλλά η πηγή δεν έχει δει στοιχεία ή έγγραφα που να το υποστηρίζουν.

Ο θάνατος του Λαγκάνοφ δεν ήταν ο μόνος που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Τουλάχιστον έξι άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες, οι περισσότεροι με δεσμούς με την ενεργειακή βιομηχανία, πέθαναν ξαφνικά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τους τελευταίους μήνες. Η ξαφνική απώλεια του Λαγκάνοφ εγείρει περισσότερα ερωτήματα, αν ληφθεί υπόψη και η στάση της Lukoil απέναντι στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Σε δήλωση της 3ης Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό τέλος στην ένοπλη σύγκρουση» μέσω διαπραγματεύσεων.

Από το 2014, η Lukoil υπόκειται σε τομεακές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η Lukoil προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αφρική και έχει διυλιστήρια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Για χρόνια αντιμετωπίζει εικασίες ότι είναι στόχος εξαγοράς της Rosneft, η οποία είχε αγοράσει πολλά περιουσιακά στοιχεία παραγωγής πετρελαίου σε ολόκληρη τη Ρωσία. Τόσο η Lukoil όσο και η Rosneft διέψευσαν αυτές τις φήμες.

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που διευθύνει εταιρεία παραγωγής πετρελαίου. Ο αδερφός του, Νιλ Μαγκάνοφ, είναι επικεφαλής της μεσαίας ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Tatneft.