Αυστρία: Σταθερό προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος του Σ. Κουρτς δείχνει δημοσκόπηση

Αυστρία: Σταθερό προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος του Σ. Κουρτς δείχνει δημοσκόπηση

Ακριβώς ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, τις οποίες είχε κερδίσει, σταθερό εξακολουθεί να παραμένει και στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του, φέρει το Λαϊκό Κόμμα -- που από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων -- να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 34%, έναντι 31,5% του εκλογικού αποτελέσματός του.

Στη δεύτερη θέση, ελαφρώς βελτιωμένο, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης -- το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια -- με ποσοστό 28%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ τρίτο έρχεται το Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 22% έναντι 26% στις εκλογές του 2017.

Η ίδια δημοσκόπηση φέρει στην τέταρτη θέση το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 7 %, έναντι 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η "Λίστα Τώρα" (πρώην "Λίστα Πιλτς") με 2% (4,4% στις εκλογές).

Η "Λίστα Πιλτς" είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδό της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται πλέον στην παρούσα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Στην ίδια δημοσκόπηση του Profil και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 42%, έναντι του 40% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου, αλλά πάντα σε μεγάλη απόσταση από την δεύτερη, την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, ποσοστό 16%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ