Απελευθερώθηκε ο πάστορας Μπράνσον - Αναχώρησε για τις ΗΠΑ

Απελευθερώθηκε ο πάστορας Μπράνσον - Αναχώρησε για τις ΗΠΑ

Την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις χθεσινές πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Ο Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος, αφού καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για τρομοκρατία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης επέστρεψε για λίγο στο σπίτι του στη Σμύρνη και από εκεί αναχώρησε για το αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον 50χρονο Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης με πρώτο σταθμό τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβουρτ, ο Μπράνσον θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία και ύστερα θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του για τις ΗΠΑ.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 10:40 π.μ. σε ένα σύμπλεγμα φυλακών κοντά στη Σμύρνη και τελείωσε στις 4:28 μ.μ. με την απόφαση του δικαστηρίου. Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τρεις βασικοί μάρτυρες κατηγορίας αποσύρθηκαν, ενώ ένας άλλος άλλαξε την κατάθεση του.

Μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το Reuters, δήλωσαν ότι ο Μπράνσον ξέσπασε σε κλάματα ακούγοντας την απόφαση. Πριν από την απόφαση του δικαστή, ο πάστορας είπε στο δικαστήριο: «Είμαι ένας αθώος άνθρωπος. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία».

Ο πάστορας Μπράνσον διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη και παρέμεινε κρατούμενος για ενάμιση χρόνο. Στα τέλη του Ιουλίου του επεβλήθη κατ'' οίκον περιορισμός.

Την απόφαση έσπευσε να σχολιάσει με tweets ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έγραψε την πρώτη φορά «Δουλεύω σκληρά για τον Πάστορα Μπράνσον», με δεύτερο tweet πρόσθεσε «εύχομαι σύντομα να τον έχουμε πίσω» ενώ στο τρίτο tweet ανέφερε «Ο Πάστορας απελευθερώθηκε. Σύντομα θα είναι πίσω».

Την απόφαση για την απελευθέρωση του Μπράνσον σχολίασε και ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πένς με σχετικό tweet που αναφέρει « Χάρη στην ισχυρή ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ και τις προσευχές εκατομμυρίων Αμερικάνων, αυτός ο αθώος ευσεβής άνθρωπος επιστρέφει σπίτι του».

Η σημερινή εισαγγελική εισήγηση έρχεται μετά από έντονη φημολογία για μυστική συμφωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν εδώ και αρκετές ημέρες αλλά και τις προηγούμενες απειλές από τις ΗΠΑ για περαιτέρω κυρώσεις.

Βίντεο από την απελευθέρωση του πάστορα: