Απειλείται η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών;

Απειλείται η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών;

Η είδηση ότι η Ρουμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στην ΕΕ διέκοψε τις εξαγωγές σιτηρών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες για ανεπάρκεια σε βασικά αγαθά, πρόβλημα στην διατροφική αλυσίδα και πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων. 

Παρότι, οι ειδικοί χαρακτήρισαν την κίνηση της Ρουμανίας «συμβολική», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας για την Ευρώπη, οι φόβοι παραμένουν.

Oι καραντίνες, το κλείσιμο των συνόρων και οι «αγορές πανικού» στις οποίες επιδίδονται μεμονωμένα κράτη ή μεγάλες επιχειρήσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων επιδεινώνουν την κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, oι παγκόσμιοι διακινητές σιτηρών αντιμετωπίζουν επίσης εμπόδια στον τομέα της μετακίνησης και αφετέρου υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν εξαγωγικούς περιορισμούς. Ανάμεσα σε αυτές είναι το Βιετνάμ, το οποίο έχει περιορίσει τις εξαγωγές ρυζιού και η Ρωσία, η οποία έχει σταματήσει τις εξαγωγές μεταποιημένων σιτηρών. Το Καζακστάν έχει επίσης αναστείλει τις εξαγωγές αλεύρου σίτου, φαγόπυρου, ζάχαρης, ηλιελαίου και ορισμένων λαχανικών. Επιπρόσθετα, Κίνα και Ινδία προχώρησαν σε μαζικές αγορές, σε μια προσπάθεια να φτιάξουν απόθεμα, ενώ σημειώνεται πως πρόκειται για χώρες που δεν συνηθίζουν να προμηθεύουν άλλες με σιτηρά.

Παρόλα αυτά, η επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι και το στάρι, μοιάζει, βάσει των παγκόσμιων αποθεμάτων, εξασφαλισμένη.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) το οποίο βέβαια επιφυλάσσεται για τη συνέχεια, εξηγώντας πως οι εκτιμήσεις ενδέχεται να αλλάξουν μετά το πέρας της κρίσης. Έτσι, το IGC άφησε αμετάβλητη την εκτίμησή του του για τα αποθέματα σιταριού αυτής της περιόδου, παρά την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών.«Επειδή οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις φυτεύσεις όπως είχε προγραμματιστεί, η επερχόμενη συγκομιδή θα αυξήσει μάλιστα τα αποθέματα κατά περίπου 3% σε ρεκόρ 283 εκατ. τόνων την επόμενη σεζόν» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Ορισμένα εμπορεύματα είδαν μια απότομη ανάκαμψη στη ζήτηση, ειδικά για το ρύζι και τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι», δήλωσε το συμβούλιο στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Αλλά «οι ασθενείς οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρήση μακροπρόθεσμα, ειδικά για τα βιομηχανικά προϊόντα», υπογράμμισε.

Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνει και ο Αμπντελρεζά Αμπασιάν εκ των κορυφαίων αναλυτών και οικονομολόγων του αρμόδιου οργανισμού του ΟΗΕ καλώντας τους ηγέτες, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα να επιδείξουν σύνεση και μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης.

Τέλος, ο Οργανισμός αναφέρει ότι οι παγκόσμιες αγορές τροφίμων παρουσιάζονται για την ώρα ισορροπημένες, ωστόσο σημειώνει την αναταραχή που έχει προκληθεί «στην περίπτωση των logistics, στη διακίνηση, καθώς και τις επιπτώσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας», συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναμένεται να ενταθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Δεδομένης την πολυπλοκότητας της αλυσίδας αξίας των τροφίμων και της σημασίας του εμπορίου και των μεταφορών, ο κλάδος μπορεί, τελικά, να καταστεί εξαιρετικά ευάλωτος» προειδοποιεί ο Οργανισμός.