Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις 16 πολιτειών
Οι ΗΠΑ στη δίνη βίαιων επεισοδίων

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις 16 πολιτειών

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι αυτή τη στιγμή το κύμα ταραχών που σαρώνει τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου σε Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια και Ατλάντα ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι η μνήμη του Φλόιντ «ατιμάζεται από ταραχοποιούς, πλιατσικολόγους και αναρχικούς» ενώ συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας ξέσπασαν στη Μινεάπολη. 

Ειδικότερα, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια, το Μαϊάμι, το Σικάγο, το Σιάτλ και η Ατλάντα είναι ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας. 

Γενικότερα, απαγόρευση κυκλοφορία επιβλήθηκε σε παραπάνω από 25 πόλεις 16 πολιτειών



Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ  δήλωσε ότι ο  θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης είναι μεγάλη τραγωδία που ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς και προέτρεψε να υπάρξει «συμφιλίωση, όχι μίσος», και να αποδοθεί «δικαιοσύνη», αντί να επικρατεί «χάος».

Χθες το βράδυ με αλλεπάλληλα tweet είχε ρίξει λάδι στη φωτιά, αφενός απιελώντας με επέμβαση στου στρατού αφετέρου προτρέποντας τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση MAGA (Make America Great Again).

Τα σοβαρότερα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου έλαβαν χώρα στη Μινεάπολη, όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν από την περιοχή όπου βρίσκεται αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μινεσότας, ο Τιμ Γουόλζ, που κατέστησε σαφές ότι ήθελε να αποτρέψει μια ακόμη νύχτα ταραχών, προειδοποίησε νωρίτερα τους διαδηλωτές πως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» εάν παραβίαζαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.