Αντιδράσεις σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για τις δηλώσεις Ερντογάν για τα τεμένη

Αντιδράσεις σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για τις δηλώσεις Ερντογάν για τα τεμένη

Τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού της Αυστραλίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές στη χώρα του, με τις οποίες χαρακτήρισε τη σφαγή σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μέρος μιας ευρύτερης «συνωμοσίας» εναντίον της Άγκυρας και ένδειξη του αντιμουσουλμανικού αισθήματος που εξαπλώνεται.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Καμπέρα για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

«Βρίσκω αυτά τα σχόλια απόλυτα σοκαριστικά» και «προσβλητικά» και «θα καλέσω αύριο τον Τούρκο πρεσβευτή (...) για να τα συζητήσουμε», τόνισε ο Μόρισον στο αυστραλιανό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς θα μεταβεί στην Τουρκία για να «αντιμετωπίσει» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε μετά το μακελειό στο Κράισττσερτς.

Η Άρντερν δήλωσε ότι ο Πίτερς θα ζητήσει άμεσες εξηγήσεις. «Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει τις δηλώσεις αυτές στην Τουρκία», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Κράισττσερτς. «Θα πάει εκεί για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, πρόσωπο με πρόσωπο».

Ο Πίτερς έχει ήδη καταδικάσει τη μετάδοση του βίντεο από το μακελειό στην προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν. Παρά την αντίδραση του Νεοζηλανδού υπουργού, αποσπάσματα από το μανιφέστο του Τάραντ παρουσιάστηκαν ξανά σε άλλη συγκέντρωση του Ερντογάν χθες Τρίτη, μαζί με εικόνες από τον δράστη να εισέρχεται σε ένα από τα τεμένη και να ανοίγει πυρ την ώρα που πλησίαζε στη πόρτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ