Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, πυραύλους στο Κίεβο στέλνουν οι χώρες της Βαλτικής

Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, πυραύλους στο Κίεβο στέλνουν οι χώρες της Βαλτικής

Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας για την Ουκρανία, καθώς άκαρπη απέβη η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Υπήρξε πάντως συμφωνία για περαιτέρω συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης.

«Ειλικρινείς και ουσιαστικές», χαρακτήρισε ο Α. Μπλίνκεν τη συνάντηση στην ελβετική πόλη.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ένα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική. Ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Γραπτές απαντήσεις αναμένει η Μόσχα από την Ουάσινγκτον

Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους Προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις για αποχώρηση των δυνάμεων του από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όρο που έθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη Γενεύη. 

«ΝΑΤΟ δεν θα απαρνηθεί την δυνατότητα να προστατεύει και να υπερασπίζεται τις χώρες μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

Maxar Technologies

Ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα

Περισσότερους από 127.000 στρατιώτες έχει αναπτύξει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι χερσαίες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 106.000 στρατιώτες, ενώ αν προστεθούν οι θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών υπερβαίνει τις 127.000.

H Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία και στην περιοχή Βορονέζ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Παράλληλα, η Ρωσία πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις και πτήσεις βομβαρδιστικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά πάνω από την Αρκτική.

Δύο αεροσκάφη Tu-160 ολοκλήρωσαν μια προγραμματισμένη πτήση διάρκειας περίπου 13 ωρών στον εναέριο χώρο πάνω από τα ουδέτερα ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού, του Μπάρεντς και της Λευκής Θάλασσας. Ενώ πληροφορίες υπάρχουν για μεταφορά ρωσικών συστοιχιών πυραύλων S-400 στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες του στρατού ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν στοιχεία πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους σε περιοχές που ελέγχουν αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και στέλνει οπλισμό.

Σολτς: Αν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος

«Εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος», προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτήν τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ο κ. Σολτς μετά την πρώτη «ημερίδα της κυβέρνησης» της θητείας του και πρόσθεσε γίνεται ήδη η απαραίτητη προετοιμασία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων. «Τώρα όμως, όλες οι προσπάθειες πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης για τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «μια κυβέρνηση είναι επί της αρχής πάντα σε συμφωνία». Οι Πράσινοι, το κόμμα του κ. Χάμπεκ, είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της δημιουργίας του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ενώ ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, να αναθεωρηθούν και τα θέματα της ενέργειας. Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργία του ωστόσο καθυστερεί, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το γεγονός ότι ο αγωγός ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία αποτελεί πλεονέκτημα της Γερμανίας και της Ευρώπης, όχι της Ρωσίας.

Η Πολωνία στηρίζει την Ουκρανία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.

«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.

«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων.

«Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.

Αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι στην Ουκρανία

Παράλληλα σήμερα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ανακοίνωσαν πως θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η Εσθονία πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες, Λετονία και Λιθουανία, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Ζελένσκι: Φόβοι για ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας»

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.