Amazon: Ο μεγάλος κερδισμένος του λιανικού εμπορίου μετά την πανδημία

Amazon: Ο μεγάλος κερδισμένος του λιανικού εμπορίου μετά την πανδημία

Μια τάση που ο κορονοϊος ήρθε να σφραγίσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ήταν η στροφή εκατομμυρίων καταναλωτών παγκοσμίως προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, με μεγάλο κερδισμένο όπως φαίνεται την Amazon, τον κολοσσό του διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα, της πρώτης φάσης της πανδημίας, η Amazon ειχε ανακοινώσει ότι θα προσλάβει 100.000 εργαζομένους σε αποθήκες και παραδόσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να διαχειριστεί την εκτόξευση των online παραγγελιών, καθώς πολλοί καταναλωτές στρέφονται στο web για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Την ίδια ώρα παραδοσιακές αλυσίδες του λιανικού εμπορίου, όπως η Lord& Taylor, η Sears, η JC Penney και η Neiman Marcus έχουν κηρύξει πτώχευση ή βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια ένα νέο εγχείρημα. 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης mall στις ΗΠΑ, Simon Properties βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Amazon ώστε να ενοικιάσει πολλά από τα "άδεια" καταστήματα που διαθέτει σε εκατοντάδες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα, η Simon Properties η οποία παρεμπιπτόντως έγινε συνιδιοκτήτρια της γνωστής αλυσίδας ένδυσης Brooks Brothers, κατέχει 63 καταστήματα της JC Penney και 11 της Sears τα οποία η Amazon θέλει να χρησιμοποιήσει ως κέντρα διαλογής.

Η παραπάνω είδηση ότι η Amazon επιθυμεί να μισθώσει πολλά τέτοια καταστήματα είναι συμβατή με την πρόθεση της να αποκτήσει προσβασιμότητα στο 90% του αμερικανικού πληθυσμού. Μέσω του δικτύου της, ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου είναι σε θέση να παραδώσει αυθημερόν και με χαμηλό κόστος τις παραγγελίες των πελάτες του αλλά και να καλύψει μεγάλες περιοχές με παράδοση των διαδικτυακών παραγγελιών σε χρονικό διάστημα 60 λεπτών ή μέσα σε χρονικό πλαίσιο δύο ωρών.

Για την Simon η οποία έχει πάνω από 200 mall και πολυκαταστήματα στην επικράτεια των ΗΠΑ, η σύμπραξη με την Amazon θεωρείται δυνητικά επικερδής δεδομένου ότι ο κολοσσός αποτελεί έναν αξιόπιστο "ενοικιαστή" εν αντιθέσει με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που "πελαγοδρομούν".

Η συνεργασία μεταξύ Simon και Amazon αποτελεί σύμφωνα με αναλυτές ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα καθώς θα έδειχνε τον δρόμο πως μπορεί να συνδεθεί το λιανικό εμπόριο και η εφοδιαστική αλυσίδα.