Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Θα χρειαστεί πιθανόν και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Θα χρειαστεί πιθανόν και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε την Πέμπτη ότι «πιθανότατα» θα χρειαστεί μια ενισχυτική τρίτη δόση του εμβολίου Covid-19 εντός 12 μηνών προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ πιθανό οι άνθρωποι να πρέπει να εμβολιάζονται κατά του ιού ετησίως.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί η ομάδα ανθρώπων που είναι ευπαθής στον ιό", πρόσθεσε ο Μπουρλά σε εκδήλωση που έγινε πρόσφατα για λογαριασμό του CNBC, αλλά τα σχόλια δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Οι εκτιμήσεις του Μπουρλά έρχονται καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Άλεξ Γκόρσκι είπε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι μπορεί να χρειάζονται εμβολιασμοί κατά του Covid-19 ετησίως, όπως και η γρίπη.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσο διαρκεί η προστασία από τον ιό όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η Pfizer δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το εμβόλιο της ήταν περισσότερο από 91% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό έως και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα της Modena, η οποία χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ένας από τους ειδικούς της κυβέρνησης Μπάιντεν επί του κορονοϊού, ο Ντέιβιντ Κέσλερ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αναμένουν μια ενισχυτική δόση.

Ο Κέσλερ είπε στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια είναι εξαιρετικά προστατευτικά, αλλά σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις θα αποτελέσουν πρόκληση.

"Δεν γνωρίζουμε τα πάντα αυτή τη στιγμή", είπε στην υποεπιτροπή για την κρίση του κορονοϊού.

"Μελετάμε την διάρκεια της ανθεκτικότητα της απόκρισης αντισωμάτων", είπε ο Κράκερ, τονίζοντας ότι "Φαίνεται μεν ισχυρή αλλά υπάρχει κάποια αποδυνάμωση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και χωρίς αμφιβολία οι μεταλλάξεις παίζουν ρόλο… Νομίζω λοιπόν ότι ίσως χρειαστεί να ενισχυτική δόση".

Στα τέλη του περασμένου μήνα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας άρχισαν να δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο από τη Moderna σχεδιασμένο να προστατεύει από τη μετάλλαξη που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Δηλώσεις στην Corriere della Sera

Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι η φαρμακοβιομηχανία του βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer, σε περίπου δυο μήνες δεν θα υπάρχει, πλέον, πρόβλημα με την έλλειψη εμβολίων. Παράλληλα, ο Μπουρλά προβλέπει ότι μέσα στο φθινόπωρο, η ζωή των πολιτών θα επιστρέψει εντός της γνωστής καθημερινότητας «διότι ο κορονοϊός θα γίνει σαν την εποχική γρίπη». Τέλος, ο Μπουρλά τονίζει ότι «το εμβόλιο της εταιρίας του προστατεύει από όλες τις παραλλαγές της Covid-19».Σ

Ρεαλιστική χαρακτήρισε την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή στα τέλη του φθινοπώρου και σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" (η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό της φύλλο) και σε τρεις ακόμη ευρωπαϊκές εφημερίδες (την ιταλική "La Stampa", τη γαλλική "Les Echos" και την ισπανική "El Mundo").

«Αυτό αποδείχθηκε από την εμπειρία του Ισραήλ, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Biontech / Pfizer», σημείωσε.

«Ο κορονοϊός θα γίνει σαν ένα είδος γρίπης. Θα εμβολιαστούμε και θα ζήσουμε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Το εμβόλιο των εταιρειών Biontech-Pfizer είναι 97% αποτελεσματικό και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ιδιαίτερα μεταδοτικών γνωστών παραλλαγών του ιού Sars-Cov-2 που οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες. Εάν υπάρξουν νέες μεταλλάξεις, αυτές θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν γρήγορα με περαιτέρω εξελίξεις του εμβολίου mRNA», τόνισε ο Μπουρλά.

«Αυτή η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, επιτρέπει την κατά πολύ ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων σε σχέση με το παρελθόν: Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πολύ γρήγορα οποιαδήποτε παραλλαγή του ιού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Pfizer.

«Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι δύο εταιρείες (Biontech και Pfizer) θα παραδώσουν 250 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τετραπλάσιες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», υποσχέθηκε ο Μπουρλά.

«Σε λίγους μήνες, ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι πλέον πρόβλημα, Θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων», αναμένει ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer και BioNTech, που σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβά μεταξύ αυτών που πωλούνται, δεν είναι πιο δαπανηρό από ένα γεύμα και θα διατεθεί χωρίς οικονομικό κέρδος σε φτωχές χώρες, ειδικά στην Αφρική.

«Στην Ευρώπη, το εμβόλιο κοστίζει όσο ένα γεύμα, αντιθέτως στην Αφρική το εμβόλιο πωλείται στο κόστος του προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικά εμπόδια στον εκτεταμένο εμβολιασμό του πληθυσμού», πρόσθεσε.

«Τα εμβόλια έχουν ανεκτίμητη τιμή. Σώζουν ανθρώπινες ζωές, επιτρέπουν να ανοίξουν ξανά οι οικονομίες, αλλά εμείς τα πουλάμε στην τιμή ενός γεύματος», επέμεινε.