Αλβανία: Άκυρο το διάταγμα για την αναβολή των εκλογών;

Αλβανία: Άκυρο το διάταγμα για την αναβολή των εκλογών;

Άκυρο θεωρεί το διάταγμα Ίλιρ Μέτα για την ακύρωση των εκλογών η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών έκρινε παράνομη την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών. Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.

Το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου υπεγράφη το πρωί σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα σε μια κίνηση που, όπως είπε ο ίδιος, αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτική έντασης στη χώρα.

Προηγήθηκε μακροσκελής αναφορά του στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ελίσα Σπιροπάλι, να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Διαβάστε ακόμα:

- Αλβανία: Κίνδυνος ανεξέλεγκτης εκτροπής - Οι απειλές για Ελλάδα και μειονότητα

AP Photo/Visar Kryeziu