Ακάρ: Μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να αποκτήσει υπεροπλία έναντι της Τουρκίας

Ακάρ: Μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να αποκτήσει υπεροπλία έναντι της Τουρκίας

«Προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας εξοπλίζοντας τους εαυτούς τους με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών. Αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στους εξοπλισμούς της Ελλάδα, κατά τη διάρκεια τελετή απονομής βραβείων του υπουργείου στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Daily News, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ακάρ επέκρινε την Ελλάδα για την οικοδόμηση συμμαχιών με ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ, επανέλαβε τον χαρακτηρισμό του για μάταιες προσπάθειες ως προς τους εξοπλισμούς κάνοντας λόγο για «επίδειξη όπλων» και κατηγόρησε τη χώρα μας ότι συχνά εμπλέκεται σε εντάσεις με την Τουρκία για μια σειρά ζητημάτων, «από ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για πόρους υδρογονανθράκων στο Αιγαίο μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που λέμε ενάντια σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι: Το διεθνές δίκαιο είναι καλό. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους σε αυτό το θέμα. Θέλουν να παρουσιάσουν την Τουρκία ως επεκτατική με εξαιρετικά τεχνητές διεκδικήσεις», ανέφερε σύμφωνα με την Daily Sabah.

«Προσπαθούν να κάνουν κάτι με νέες συμμαχίες. Λέμε ότι όλα αυτά είναι τεχνητά. Ως αποτέλεσμα, ό,τι κι αν κάνουν, το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ικανές να προστατεύουν και να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας. Θέλουμε να το μάθουν όλοι αυτό», επισήμανε ακολούθως.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, ο Ακάρ είπε: «Υπάρχει το νησί Μέις (σ.σ. Καστελόριζο), 1950 μέτρα από την Τουρκία. Το επίπεδο κολύμβησης ενός φοιτητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας είναι 2 χιλιάδες μέτρα. Πάνε λοιπόν κολυμπώντας. Είναι νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θέλουν ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όταν λέμε «όχι» σε αυτό, γινόμαστε "επεκτατικοί"», ανέφερε

Και συνέχισε: «Αναμένουμε να αντιληφθούν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις ενέργειες και ρητορικές. Τους περιμένουμε να έρθουν στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Θέλουμε οι λαοί των δύο χωρών να συνεχίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και ευημερία, εκμεταλλευόμενοι αυτό τον υπάρχοντα πλούτο. Αναμένουμε όμως να αντιληφθούν ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν ποτέ αδυναμία».

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, διανύουν την περίοδο με την πιο έντονη δραστηριότητα στην ιστορία της Τ/Δημοκρατίας, «Έχουμε καταφέρει τολμηρές επιτυχίες με τις θυσίες του ηρωικού προσωπικού μας, το οποίο εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, καθώς και στη Γαλάζια Πατρίδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στον εναέριο χώρο μας», είπε.

ΟΑρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ είπε: «Παρ’ όλες τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη επιδημία του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις των ΤΕΔ έχουν επιτυχίες με τις θυσίες του ηρωικού προσωπικού μας, που εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση στη Γαλάζια Πατρίδα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στον εναέριο χώρο μας.