Αιφνίδιος έλεγχος με εντολή Κομισιόν σε εγκαταστάσεις της AstraZeneca
De Standaard

Αιφνίδιος έλεγχος με εντολή Κομισιόν σε εγκαταστάσεις της AstraZeneca

Επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο πραγματοποίησε ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. 

Στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», ανέφερε το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Ο έλεγχος, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες προκειμένου «να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα». Ο εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας πρόσθεσε ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία». Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Η αιφνίδια επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε, καθώς έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ΕΕ αφού η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου αγγίζει το 75%. Η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία για αδιαφάνεια και ζητά καθαρό χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της ΕΕ και της φαρμακευτικής AstraZeneca δεν προέκυψε άρση του αδιεξόδου για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων με κοινοτικό αξιωματούχο να δηλώνει: «Η Ευρώπη είναι στο σκοτάδι σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο».

Συνεχίζονται οι επαφές Κομισιόν - AstraZeneca για την επίλυση των προβλημάτων

Οι επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

AP Photo/Mark Carlson