ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

Γερμανία: Αιχμές Σπαν για την άρση της πατέντας των εμβολίων

 Αιχμές Σπαν για την άρση της πατέντας των εμβολίων
AP Images

Η κύρια πρόκληση για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 είναι το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα μεταφερθεί η τεχνολογία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του Βερολίνου στην πρόταση των ΗΠΑ για άρση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

«Το κύριο ζήτημα δεν είναι η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αλλά η ικανότητα παραγωγής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, ο Σπαν είπε επίσης: «Θα ήμουν ευχαριστημένος αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδείκνυαν την ίδια προθυμία να εξάγουν εμβόλια με αυτήν που δείχνουμε στη Γερμανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που ήταν αρνητική στην πρόταση, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή διεθνή υποστήριξη για να γίνει πραγματικότητα.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» για την παραγωγή εμβολίων, δήλωσε την Πέμπτη μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μέσω email.

Χωρίς το κίνητρο για κέρδη από δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, οι φαρμακευτικές εταιρείεςενδέχεται να μην κινούνται τόσο επιθετικά για να δημιουργήσουν εμβόλια στο μέλλον, υποστηρίζει το Βερολίνο.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε πει πως η χώρα του είναι «ανοικτή» σε μια «συζήτηση» για το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, την οποία υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

«Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι μία ερώτηση την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας» της Covid-19.