7ος χρόνος, ημέρα 2184η
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Αφγανιστάν: Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν
APimages

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές για να στηρίξουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Αφγανιστάν που δέχονται πιέσεις από την προέλαση των Ταλιμπάν, καθώς οι ξένες δυνάμεις ολοκληρώνουν τις τελευταίες φάσεις της αποχώρησής τους από τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι επιδρομές εξαπολύθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στα περίχωρα της πόλης Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αντάρτες και να καταστραφούν δύο οχήματα.

«Επιβεβαιώνουμε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές και τις καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Αποτελούν ξεκάθαρη επίθεση και παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα καθώς (σ.σ. οι Αμερικανοί) δεν μπορούν να επιχειρούν μετά τον Μάιο», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ, που άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

«Αν διεξαγάουν οποιαδήποτε επιχείρηση, θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο Μουτζαχίντ.

Βάσει της συμφωνίας της Ντόχα, την οποία έκλεισε η διοίκηση Τραμπ και η οποία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ στις 29 Φεβρουαρίου 2020, όλες οι ξένες δυνάμεις θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν έως τον Μάιο, εφόσον οι Ταλιμπάν συμμορφώνονταν με εγγυήσεις για την ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργή των Ταλιμπάν που περίμεναν η αποχώρηση να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν η βία έχει αυξηθεί ραγδαία στη χώρα, με τους Ταλιμπάν να εξαπολύουν μεγάλες επιθέσεις, να καταλαμβάνουν περιφέρειες και σημαντικά μεθοριακά περάσματα και να περικυκλώνουν ή να πλησιάζουν πολλές πρωτεύουσες επαρχιών, περιλαμβανομένης της Κανταχάρ.

Σχεδόν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα, με εξαίρεση τους στρατιώτες που φυλάσσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

Η επαρχία της Κανταχάρ είναι παραδοσιακό προπύργιο των Ταλιμπάν και οι μάχες εκεί ήταν έντονες τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αντάρτες να καταλαμβάνουν το κύριο μεθοριακό πέρασμα με το Πακιστάν στον νότο, στο Σπιν Μπόλντακ

Πηγή: Reuters