«Αβέβαιες» οι καλοκαιρινές διακοπές για Γάλλους και Γερμανούς

«Αβέβαιες» οι καλοκαιρινές διακοπές για Γάλλους και Γερμανούς

Το μήνυμα ότι οι Γάλλοι δεν είναι πιθανό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι έστειλε το απόγευμα της Κυριακής ο Γάλλος πρωθυπουργός  Έντουαρντ Φίλιπ, προσθέτοντας μια ακόμα "φωνή" Ευρωπαίου ηγέτη σε αυτές που υποστηρίζουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. 

"Μπορούμε να κλείσουμε τις διακοπές μας αυτό το καλοκαίρι; Φοβάμαι πως δεν θα είναι φρόνιμο να υπολογίζουμε σε διακοπές στο εξωτερικό. Γιατί δεν είμαι βέβαιος πως οι αεροπορικές μετακινήσεις θα αποκατασταθούν", σημείωσε o Φιλίπ.

Εκτός του Φίλιπ, ανάλογες δηλώσεις έκαναν κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας. "Αυτή τη στιγμή είναι για πολλούς λόγους ασαφές εάν και πώς θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει το καλοκαίρι" δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε και ο Υπουργός Εξωτερικών Χαϊκο Μαας ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες για ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

"Σε τελική ανάλυση, στις περισσότερες χώρες υπάρχουν περιορισμοί εισόδου, αλλά ακόμη και όπου είναι δυνατόν να μεταβεί κανείς, θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται", με συνέπεια οι ταξιδιώτες να μην μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν την περιοχή, εάν ληφθούν επιπλέον μέτρα, δήλωσε ο Μάας στην Bild αναφερόμενος στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα προεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν η οποία μέσω συνέντευξης στην Bild προ εβδομάδας συνέστησε στους Ευρωπαίους πολίτες να μην κλείσουν ακόμη τις θερινές διακοπές τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

"Συμβουλεύω να περιμένει κανείς για τέτοια σχέδια. Δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο", επισημαίνει η κυρία φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην Bild am Sonntag.

Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην πορτογαλική Expresso Sunday, η φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη: "Νομίζω θα βρούμε έξυπνες λύσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Ισως λίγο διαφορετικές με άλλα μέτρα υγιεινής, με λίγο περισσότερη κοινωνική απόσταση, αλλά θα είναι εντυπωσιακό να δούμε τις λύσεις που θα βρούμε."

AP Photo/Thibault Camus