Α. Φάουτσι: Το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως βιάστηκε με την έγκριση του εμβολίου

Α. Φάουτσι: Το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως βιάστηκε με την έγκριση του εμβολίου

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο χθες έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer, ο Δρ Άντονι Φάουτσι ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ άσκησε κριτική για την... βιασύνη των Βρετανών.

Μιλώντας στο Fox News, o Φάουτσι άφησε αιχμές για την fast track έγκριση του εμβολίου λέγοντας: «Αν πας γρήγορα και επιφανειακά, οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν. Έχουμε το χρυσό πρότυπο μιας ρυθμιστικής προσέγγισης με την FDA (Food and Drug Administration)».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το έκανε τόσο προσεκτικά. Απλά κέρδισε μερικές μέρες. Δεν νομίζω ότι αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Θα είμαστε εκεί, θα είμαστε εκεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Φάουτσι.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Δρ Μόντσεφ Σλάουι, επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος εμβολίων εκτίμησε ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, το μεγάλο μέρος δηλαδή των «ευπαθών ομάδων».

«Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, δυνητικά 100 εκατομμύρια άτομα θα έχουν κάνει το εμβόλιο, το οποίο είναι περίπου το μέγεθος του σημαντικού πληθυσμού σε κίνδυνο: οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Σλάουι σε δημοσιογράφους την Τετάρτη . 

Ο Σλάουι είπε ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιηθούν 30 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι, ακολουθούμενοι από άλλα 50 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η δήλωση του αυτή έρχεται καθώς η Pfizer και η BioNTech υπέβαλλαν και επίσημα αίτημα επείγουσας έγκρισης στην Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) η οποία συνέρχεται στις 10 Δεκεμβρίου για να εξετάσει τον φάκελο της Pfizer και στις 17 Δεκεμβρίου για τον αντίστοιχο της Moderna.